Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Lokalni i opći izbori istovremeno, revizija odluka OHR-a, sud bez stranaca

Institucije BiH do kraja godine u izborni proces trebaju uvesti elektronske tehnologije, kako bi se u 2024. godini istovremeno održali lokalni i opći izbori. Potrebno je revidirati zakonitost svih intervencija dosadašnjih visokih predstavnika na zakonima, a Parlamentarna skupština BiH što prije treba da pristupi usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH. Ovo su neki od zaključaka Druge sjednice Glavnog odbora PDP-a koja je juče održana u Derventi.

Poput vladajućih u entitetu RS, i čelnici PDP-a su se obrušili na instituciju visokog predstavnika u BiH. U okviru Rezolucije o o afirmisanju ustavnog poretka i političkog suvereniteta RS-a i BiH predložili su povlačenje svih, kako su naveli, protivpravnih intervencija dosadašnjih visokih predstavnika na zakonskim aktima i u ovome zatražili podršku od entitetskih, državnog i zakonodavnog tijela Distrikta Brčko.

„Ne može Christian Schmidt da nameće ustave, ne može da nameće zakone. Pričali su nam da ga ne priznaju za visokog predstavnika, a oni ga brate priznaju kao da je monarh, sultan, suveren, faraon. I jedini način je da napravimo listu svega onoga što su protivpravno, neustavno, protivno Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici usvojili i da sve ono što su nam dali, jedino nama ovdje na kugli zemaljskoj – da to sve bacimo u kontejner“, kazao je potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision