Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2023. Zanimljivosti
Lokacije na kojima su ove godine primijećene opasne ajkule

Ajkule su strah i trepet gotovo svakog plivača u moru. Iako su njihovi napadi na ljude rijetki, dodatni oprez nije na odmet.

Većina ljudi ljeti odlazi na zasluženi odmor. Neki za svoj odmor biraju susjednu zemlju, dok drugi više vole da se opuste na udaljenijim i egzotičnijim destinacijama.

Neke lokacije, međutim, kriju određene opasnosti, uključujući i ajkule, zbog kojih su u prošlosti mnogi plivači nastradali, piše Metropoliten.

U ovoj godini primijećeno je nekoliko ajkula u blizini ljetovališta širom svijeta, koje su propisno prestravile ljude koji su se našli u njihovoj blizini.

Egipat
Početkom juna ajkula je napala i ubila 23-godišnjeg Rusa u Egiptu. To se dogodilo samo 30 metara od obale. Životinja mu je prvo odgrizla nogu, a onda ga je odvukla pod vodu. Tragedija se dogodila u Hurgadi, nedaleko od Drim Biča.

Nakon napada, ruska ambasada je upozorila građane da budu oprezni prilikom kupanja. Vlasti su zatvorile obližnje plaže, a ajkula je ubijena. Na društvenim mrežama je objavljen snimak brutalnog napada na kojem Rus očajnički doziva oca u pomoć.

Hrvatska
Hrvatski institut je 21. juna primio pozive upozorenja u vezi sa ajkulom na obali Sunčane uvale na Lošinju. Zvali su ih mnogi koji su primijetili da je u Sunčanoj uvali na Lošinju jedan čovjek konopcem pokušao da uhvati ajkulu za rep.

Iz pomenutog instituta su ih uvjerili da nije riječ o nasilju nad ajkulom, već da čovjek pokušava da je spase. Riječ je o ajkuli koja je, uprkos brojnim pokušajima da se vrati na otvoreno more, nekoliko puta nasukala na plažu. Čovjek je zapravo uspio da uz pomoć čamca odvuče životinju na pučinu, nadajući se da će tamo ostati. Oslobodio ju je kod Suška.

U pitanju je bila plava ajkula, poznata i kao modrulj, koja se obično nalazi u dubokim vodama i ugrožena je vrsta. Ove ajkule s vremena na vrijeme zalutaju blizu obale.

Južnoafrička Republika
Krajem maja u Južnoafričkoj Republici je snimljeno nekoliko velikih bijelih ajkula kako oštrim zubima love plijen.

Južnofrička Republika je inače poznata kao zemlja u kojoj napadi ajkula nisu baš iznenađenje. Plaža blizu koje su primijećene ima reputaciju najopasnije plaže na svijetu.

Grčka
Krajem juna na oko tri kilometra od obale ostrva Zakintos primijećena je ajkula. Snimljena je sa broda dok je mirno plivala u njegovoj blizini.

Snimak je privukao veliku pažnju, jer idilično grčko ostrvo mnogi biraju kao ljetnju destinaciju. Vlasti su uvjerile turiste da nema razloga za brigu.

Bila je to ajkula poznata i kao plava ptica ili palamida. Ona može da bude dugačka i do četiri metra.

Ovih dana je ajkula primijećena i kod ostrva Serifos.

Španija
Ajkula je primećena sa mola na ostrvu Arusa u galicijskoj provinciji Pontevedra, gde se nalaze prelepe bele peščane plaže i male uvale popularne među turistima i lokalnim stanovništvom.

Ovog puta primećena je plava ajkula, koja retko ujede ljude, ali je u prošlosti učestvovala u nekoliko fatalnih napada.

Spasioci su pištaljkom upozorili meštane i turiste na opasnost u moru i pozvali ih da se što pre povuku na kopno. Jedna od žena je navodno imala napad panike kada je shvatila da je pored nje ajkula.

Bahami
Odmor američke turistkinje na Bahamima pretvorio se u noćnu moru sredinom juna kada je izgubila nogu nakon napada ajkule.

Žena je ronila blizu plaže Taino. Bila je na merdevinama da se popne u čamac kada ju je ajkula napala. Krvi je bilo svuda, rekla je za Gazet iz svog bolničkog kreveta u Majamiju. Ljekari su morali da joj amputiraju nogu zbog obima povrede i velikog rizika od infekcije.

Bahami su karipsko ostrvo sa najviše napada ajkula. Najmanje 32 napada ajkula zabilježena su na Bahamima od 1749. godine, prenosi Danas.rs.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision