[bsa_pro_ad_space id=9]
Dobra vijest za sve ljubitelje začinjene (ljutkaste) hrane. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vermontu nedavno su otkrili povezanost između dugovječnosti i konzumiranja ljute hrane.
Nakon dugodišnjeg praćenja navika 16.000 Amerikanaca istraživači su došli do rezultata koji pokazuju kako je onima koji su oni koji su svakodnevno konzumirali ljutu hranu smanjena ukupna smrtnost za 14 posto.
Osim što pomaže kod dugovječnosti istraživači napominju kako ljuta hrana sprječava pretilost. Također pozitivno utječe na zdravlje jer kapsaicin, aktivni agens kojeg sadrži crvena chilli paprika, ima antioksidantno i protupalno djelovanje.
I ranija istraživanja su ukazala na to da začini, pogotovo njihove bioaktivne komponente, imaju povoljno djeluju na ljudski organizam.
(Vijesti.ba / Klix.ba)
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
02.12.2025
Unesite ljepotu zime u svaki kutak prostora
IZDVOJENO
11.12.2024
Izrael razara Siriju
