Friday, 9. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Jula. 2017. Region
Ljubljana: Danas susret Cerar -Plenković
Hrvatski premijer Andrej Plenković sprema se u srijedu u radni posjet Ljubljani, gdje bi na poziv svog slovenskog kolege o otvorenim pitanjima između dviju država po prvi put trebao razgovarati s premijerom Mirom Cerarom, čija koalicija još nije usklađena o pitanjima o kojima bi na tom sastanku trebalo razgovarati.

Svjedoči o tome i izjava Cerarova ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da na Cerarovu mjestu ne bi ni primio hrvatskog premijera, jer on ne priznaje arbitražnu presudu i odbija njenu implementaciju.

“Ne znam zašto Plenković uopće dolazi u Ljubljanu ako je jasno kazao da ne želi govoriti o implementaciji nego o graničinom pianju kao bilateralnom problemu. Da sam na premijerovu mjestu, ja ga ne bih primio”, kazao je Erjavec u utorak, komentirajući predstojeći posjet novinarima, u izjavi nakon sastanka vijeća svoje stranke koje je raspravljalo o odnosima u koaliciji i reformi mirovinskog sustava.

Abrazivni nediplomatski stil Erjavca, bez čije bi stranke Cerarova vlada izgubila većinu u parlamentu, zadnjih dana iznenađuje čak i neke slovenske promatrače naklonjene Cerarovoj politici diplomatskog pritiska na Zagreb da pristane na razgovore o implementaciji arbitražne presude, iako se na slažu o uzrocima takve nervozne retorike.

Erjavec ne želi biti Cerar nego se u koaliciji ponaša kao Cezar kojemu je na vrh glave napornog trijumvirata njegove stranke demokratskih umirovljenika DESUS s Cerarovim liberalnim centrom i socijaldemokratima Dejana Židana, kazao je jedan poznavatelj slovenskih političkih prilika pod uvjetom anonimnosti.

Za razliku od njega, neki drugi analitičari u Ljubljani govore o namjerno izabranoj diferenciranoj retorici koju nakon presude arbitara pod vodstvom Gilberta Guillamea biraju Cerar i Erjavec, iako imaju zajednički cilj: “omekšati” stajalište hrvatske vlade još prije jeseni, kad bi neprovođenje arbtražne presude moglo negativno djelovati na predsjedničke izbore i pojaviti se kao jedna od glavnih tema u kampanji.

Cerar bira meku retoriku, govoreći da je dijalog potreban i da se bez Hrvatske arbitražni pravorijek ne može provesti, demonstrirajući “soft power” u stilu Angele Merkel, dok se Erjavcu više sviđa “hard talk” Donalda Trumpa, čime zbunjuje neupućene rivale na svjetskoj sceni, kazao je drugi ljubljanski analitičar.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision