Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Februara. 2023. Zanimljivosti
Ljetovanje u 2023. postalo luksuz: Cijene nikad veće, a ponuda nikad manja

Ljetovanje za građane BiH već odavno postaje luksuz. Tako i ove postpandemijske godine, zbog inflacije i energetske krize cijene su se drastično promijenile, a ponuda i kvalitet ne prate taj rast.

Domaće turističe agencije već uveliko objavljuju ponude za ljetovanje 2023. godine, a od cijena mnogima će se zavrtjeti u glavi. Dok se prije nekoliko godina na ljetovanje moglo otići za nekoliko stotina KM, sada na to možemo zaboraviti, jer su trenutno u pitanju hiljade.

Sada možemo govoriti o cijenama ljetovanja u ranom booking, a naravno da će se cijene u toku sezone drastično mijenjati. Tako na ljeto ove godine za odmor u Turskoj ćete morati izdvojiti minimalno 1000 KM za sedam dana. Ako govorimo o četveročlanoj porodici onda će to iznositi od 2.000-4.000 KM, u zavisnosti od uzrasta djece. Prije par godina za isto putovanje ste morali izdvojiti oko 700 KM po osobi. I ranije je najavljivano da će cijene ljetovanja poskupiti za oko 30 posto.

Nešto drugačije cijene su za putovanje u Grčku. Ako se odlučite za ovo putovanje, te uskoro uplatite cijenu ljetovanja, možete pronaći pristupačne ponude za 800 KM i to za 10 dana, s tim da se putuje autobusom, a ne avionom kao što je to slučaj kod Turske.

Cijene ljetovanja u Hrvatskoj ove godine su skočile i do 30 posto, u odnosu na prethodne tri godine. Tako za odmor u susjednoj Hrvatskoj trebate izdvojiti sličnu svotu novca kao i za odmor u Turskoj. Iako Hrvati očekuju profitabilnu sezonu, iz godine u godinu, zbog nepristupačnih cijena, sve više se smanjuje broj gostiju iz BiH, koji traže alternative za svoj ljetni odmor.

Za ljetovanje u Crnoj Gori, tokom ranog bookinga, možete pronaći smještaj s all inclusive ponudom za oko 100 KM dnevno po osobi. Dakle za ljetovanje u Crnoj Gori od 7 dana, zajedno s prijevozom, treba se izdvojiti oko 900 KM. Ovo jeste neznačajno jeftinija ponuda u odnosu na Tursku i Hrvatsku, ali nije jeftinija opcija od ranog bookinga za Grčku.

Za one s dubljim džepom izdvojili smo i neke egzotične destinacije. Ljetovanje od 10 dana na Zanzibaru u 2023. godini koštat će oko 2.500 KM po osobi. Nešto skuplje je putovanje na Bali, koje iznosi oko 2.600 KM, a za putovanje u Meksiko trebat ćete izdvojiti oko 2.500 KM po osobi.U posljednje vrijeme građani BiH se odlučuju za domaću obalu, tačnije Neum, koji jeste najpristupačnija ponuda za finansijske mogućnosti naših građana. Rane rezervacije za Neum se mogu pronaći za oko 50-70 KM dnevno po osobi, što ukupno za 7 noći iznosi od 350 do 490 KM. Uz tu cijenu potpadaju ponude polu pansiona.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision