Utorak, 28. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2020. USK
Ljekari bez granica otvaraju mobilne punktove za migrante

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić na današnjim je sastancima s predstavnicima Međunarodne humanitarne grupe “Ljekari bez granica”, odnosno Međunarodnog odbora za pomoć (IRC) istakao važnost njihovog prisustva na području ovog kantona i zajedničke pripreme za novi migrantski val koji se očekuje na proljeće.

-Svaka nam je pomoć dobrodošla, a prisustvo međunarodnih organizacija se pokazalo neophodnim u situaciji s migrantima i izbjeglicama. Danas smo na neki način počeli s pripremom i dogovaranjem zajedničke saradnje, kako bismo novi očekivani migrantski val dočekali što spremniji. Ponovio sam da dosad nije bila koordinacija djelovanja i postupanja na državnom nivou, te da se nadam da će se to brzo promijeniti. U tom slučaju, svi oni koji rade na terenu bili bi značajno efikasniji – istakao je kantonalni premijer Ružnić.

Humanitarna grupa “Ljekari bez granica” je gotovo otpočetka migracijskog procesa prisutna u ovom kantonu, a trenutno s mobilnom ambulantom djeluju na parkingu Doma zdravlja Velika Kladuša.

-Primarni cilj nam je briga o migrantima, koji nemaju smještaj u privremenim prihvatnim centrima. Procijenili smo da je najteža situacija po tom pitanju u Velikoj Kladuši, zbog velikog broja ljudi u napuštenim objektima industrijske zone i zato smo trenutno tamo. Međutim, ponovili smo kako smo u potpunosti na raspolaganju, ukoliko naša pomoć zatreba u bilo kojem drugom gradu ili općini USK – kazao je projektni koordinator ove organizacije Francoisa Giddeya

Svoj skorašnji angažman na području ovog dijela Bosne i Hercegovine potvrdio je i Međunarodni odbor za pomoć (IRC).

-Želja nam je da maksimalno pomognemo u ovoj situaciji, naročito migrantima. Prioritet su nam podrška najranjivijim kategorijama, konkretno maloljetnicima bez pratnje i problematičnim porodicama. Također, pružat ćemo psiho-socijalnu podršku, obezbijediti odjeću, ali i smjernice u postupanju i ponašanju prilikom boravka ovdje – naglasio je regionalni izvršni direktor organizacije IRC za Evropu Stefan Lehmeier.

Iz Kantonalne vlade još jednom je ponovljeno i da je zatražen hitni sastanak s predstavnicima svih nadležnih državnih institucija, kako bi se uspostavila koordinacija djelovanja na terenu i izvršile sve pripremne radnje za dolazak novog broja migranata i izbjeglica.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision