Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Oktobra. 2022. Svijet
Liz Truss podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije

Premijerka Velike Britanije Liz Truss podnijela je ostavku na ovu poziciju nakon nešto više od mjesec od preuzimanja funkcije.

U obraćanju naciji, Truss je naglasila kako više ne može ostati na premijerskoj funkciji.

“Porodice su bile zabrinute kako će platiti račune. Tu smo imali i Putinov rat u Ukrajini. Članovi Konzervativne partije su me izabrali da da to promijenim. Postavili smo viziju za niske poreze i visok ekonomski rast. Međutim, to nismo ispunili. Obavijestila sam kralja kako podnosim ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije i predsjednice Konzervativne partije. Ostat ću na ovoj poziciji sve dok se ne izabere novi kandidat”, poručila je Liz Truss u obraćanju medijima i javnosti ispred svog ureda.

Podsjetimo, Truss je početkom septembra preuzela funkciju predsjednice Konzervativne partije i premijerke Velike Britanije od Borisa Johnsona nakon čega je imenovala nove ministre.

Dolaskom novog ministra finansija Kwasija Kwartenga, Truss je pokušala “prodrmati” britansku ekonomiju te je, u dogovoru s Kwartengom, iznijela ekonomski plan koji je uključivao i niz odluka koje se odnose na poreski sistem.

Međutim, umjesto toga, Truss je uspjela prouzrokovati finansijski zemljotres na tržištu,. Smanjenje poreza smanjilo je vrijednost funte, a reagovao je i Međunarodni monetarni fond koji je naveo kako su potezi Truss nepromišljeni.

Nakon turbulencija na tržištu, ministar finansija je podnio ostavku, a na njegovo mjesto je stigao Jeremy Hunt koji je poručio kako se mjere koje je predložil Truss za sada neće uvoditi što je na neki način narušilo i autoritet same premijerke.

“Centralna odgovornost vlade je da uradi ono što je neophodno za ekonomsku stabilnost. Nijedna vlada ne može kontrolirati tržišta, ali svaka vlada može dati sigurnost u održivost javnih finansija i to je jedan od mnogih faktora koji utječu na ponašanje tržišta. I iz tog razloga, iako smo i premijerka i ja opredijeljeni za smanjenje poreza na dobit, ona je saslušala sve činjenice oko mjera i potvrdila da nećemo nastaviti sa smanjenjem poreza”, rekao je Hunt.

U prethodnih nekoliko dana, brojni zastupnici kako iz opozicije, tako i iz Konzervativne stranke tražili su od Truss da podnese ostavku zbog toga što je iznevjerila povjerenje stranke, ali i javnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision