Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2023. Bosna i Hercegovina
Liste čekanja su liste smrti

Duge liste čekanja. Nedovoljno sredstava u Fondu solidarnosti. Zastarjela medicinska tehnologija. Ovo su samo neki od problema sa kojima se najteže oboljeli pacijenti u Federaciji BiH svakodnevno suočavaju. Ipak, udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih bolesti poručuju da neće odustati dok ne bude pronađeno adekvatno sistemsko rješenje. Zastupnički dom FBiH rebalansom budžeta usvojio je dodatnih 10 miliona maraka za Fond solidarnosti, što je, tvrde iz udruženja, pozitivan, ali nedovoljan korak.

Predstavnici Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti “Renesansa” i Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti “Snaga” u BiH, su došli na press konferenciju.

Više od 1.500 onkoloških i reumatskih pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi se na listi čekanja. Sve više teško bolesnih pacijenata umire, jer nemaju mogućnost liječenja. Udruženja oboljelih već godinama pregovaraju s vlastima, ali konkretno rješenje još nisu postigli. Stoga su i juče ukazali na to da je potrebno hitno osigurati 70 miliona maraka za Fond solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision