Ponedjeljak, 5. Maja 2014.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Maja. 2014. Region, Vijest dana, Vijesti
Linić negirao optužbe, Milanović se nije oglasio

ZAGREB – Ministar finansija Slavko Linić, iako se mislilo da to neće učiniti zbog smrtnog slučaja u porodici, ipak, se oglasio danas pismom premijeru Zoranu Milanoviću u kojem negira sve optužbe izrečene na njegov račun o malverzacijama prilikom kupovine zemljišta firme “Spačve”.Linić tvrdi da nikakvih nezakonitosti nije bilo i lopticu odgovornosti, kako piše zagrebački “Večernji list”, prebacuje na sada već bivšu šeficu Poreske uprave Nadu Čavlović Smiljanec.
Premijer se ovim povodom nije oglasio.
U opiširnom pismu, u kojem se taksativno navode datumi i cifre, Linić premijeru porucuje da “nakon novog nalaza ne nalazi za potrebno da preduzme nikakve radnje”.
Pozivajući se na neimeovane izvore i na “tajne dokumente”, zagrebački provladin “Jutarnji list” otkrio je danas navodnu aferu sa kupovinom zemljišta prema kojoj je jedan od najuticajnijih ministara u Vladi Hrvatske, Slavko Linić oštetio državni budžet za 27 miliona kuna (3,5 miliona evra).
Ministar je, kako navodi list, lično potpisao odluku da se poreski dug firme “Spačva” iz Slavonije “prebije” zemljištem u iznosu od 33 miliona kuna. Zbog ovog slučaja je, rekli su izvori “Jutarnjeg”, ostavku podnjela šefica Poreske uprave Čavlović-Smiljanec.
Četiri ključna dokumenta koja poseduje “Jutarnji” potvrđuju da je Linić lično donio i potpisao odluku na osnovu koje je Ministarstvo finansija izgubilo najmanje šest miliona kuna, a ukupna šteta mogla bi se popeti čak i do 27 miliona kuna.
Riječ je o najvjerovatnije najvećoj aferi od dolaska na vlast ove vlade u kojoj je pokrenuta interna istraga, a uskoro bi se, kako se najavljuje, mogla uključiti policija i Državno tužilaštvo.
Hrvatski mediji objavili su da je Uprava za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) hitno zatražila dokumentaciju koja se odnosi na kupovinu zemljišta firme “Spačva” kako bi se odlučio o daljim potezima u tom slučaju, objavljeno je na internet stranici te uprave. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je, međutim, danas je u Splitu izjavio da ne zna ništa o istrazi protiv Linića, vezano za medijske navode da je Ministarstvo finansija višestruko preplatilo zemjište firme “Spačva”.
Na novinarsku opasku nije li tu riječ o političkom segmentu odgovornosti, Ostojić je rekao: “U političkom smislu valjda prije toga predstoji nešto drugo, a to je da se potvrde elementi sumnje”. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina je, komentarišući ovu aferu vezanu za otpis dugova firme “Spačva” u predstečajnoj nagodbi, rekao da očekuje od svakog pojedinca u stranci i vladi da se ponaša odgovorno, bilo u svom poslu, bilo u informacijama koje se puštaju u javnost. “Ne bih znao ko je “Jutarnjem” dao informacije, ali vidim da je to praksa koja se ponavlja, to je očigledno. Ako postoji prljav veš, onda prvo moraju da reaguju državna tjela i institucije, a ako je u pitanju politički prljavi veš, onda se on mora prvo oprati kući, u stranci, a ne po medijima”, rekao je Komadina. On je odbio da odgovori na pitanje da li bi premijer trebalo jednostavno da smjeni ministra Linića, ili obrnuto – da on odmah podnese ostavku. Rekao je da će više biti poznato nakon sjednice Predsjedništva SDP-a u srijedu, kada će sigurno biti rječi o ovom slučaju.
U mnoštvu reagovanja povodom ove afere Barometar.hr zagrebačkog “Večernjeg lista” podseća da je Linić nedavno poručio da ne namerava da podnese ostavku, ali da je premijerovo pravo da ga smjeni. U međuvremenu, iz oba tabora se upućuju poruke.
Jedni poručuju da Linić mora ostati a drugi da mora otići, s tim da potonji to čine na način da ako Milanović ne razrješi „mučnu situaciju”, sam ozbiljno šteti stranci.
Očito je da u vodećoj stranci Kukuriku koalicije temperatura narasla do tačke usijanja i pitanje je trenutka hoće li i kad će eksplodirati. Od svega je jedino sigurno da vlada koja se pretežno bavi sama sobom nije kadra izvući zemlju iz krize, ocjenjuje “Večernji”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision