Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Oktobra. 2023. Bosna i Hercegovina
Lideri vladajućih stranaka i dalje daleko od dogovora

Koalicija na državnom nivou ni danas se nija usaglasila oko nekoliko važnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri “trojke” koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto, a bili i potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da lideri vladajućih stranaka nisu postigli saglasnost u vezi sa usvajanjem paketa zakona o sprečavanju terorističkih aktivnosti i pranja novca, koji je skoro pa bio usaglašen, što posebno nije slučaj sa zakonom o sudovima.

“Problem je sjedište apelacionog odjeljenja, jer mi smatramo da to treba da bude u Banjaluci, ali partneri iz Federacije BiH kažu – može u Republici Srpskoj, ali ne i u Banjaluci. Zašto im je Banjaluka prljava, zašto im to smeta, to nije korektno”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je formiranje radne grupe za izradu i izmjena Izbornog zakona, Federacija BiH treba da riješi svoje dileme u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH sa područja ovog entiteta, a Republika Srpska ostaje pri svom ranije poznatom stavu o izboru srpskog člana sa teritorije Srpske.

“Žao mi je što nismo usaglasili ovaj paket zakona, iako smo ovaj sastanak označili kao ključan”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republike Srpska željela da ispuni očekivanja Brisela, ali to, nažalost, danas nije bilo moguće.

KONAKOVIĆ: BANJALUKA JE PREDIVNA

Banjaluka je divna, ali sjedište drugostepenog suda BiH treba da bude u Istočnom Sarajevu, rekao je predsjednik NIP-a Elemedin Konaković nakon sastanka lidera koalicije na nivou Bosne i Hercegovine na kojem se razgovaralo o setu reformskih zakona i na kojem dogovor nije postignut.

Najveću polemiku partnera izazvao je Zakon o sudovima BiH.

“Mislim da će i danas zastupnici pokušati sa ministrom Bunozom definisati pitanje nadležnosti tog suda koje je za nas krucijalno. Za piitanje sjedišta u Banjaluci mi smatramo da nije praktično, nije pragmatično. Naravno da to pitanje nema nikakve veze prema gradu, jednom prelijepom gradu koga volim i koji je neupitno za nas važan”, rekao je Konaković.

Pojasnio je da nema smisla da se ljudi prevoze, da odlaze, iz Sarajeva u Banjaluka.

“Mi predlažemo Istočno Sarajevo i to je dio Republike Srpske, bh. entiteta. Nema tu priče ne daju Bošnjaci Srbima, tamo je zatvor, tamo je SIPA”, podvukao je Konaković.

Krucijalno će biti, kaže Konaković, da li se mogu partneri fokusirati oko onoga oko čega se slažu.

“Mislim da će EU za razliku od Dodika biti konkretnija i da bi veliki paket podrške bio značajan za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Razgovarao sam u Sloveniji sa predstavnicima Srbije, koji kažu da bi taj paket podrške podigao BDP Srbije za 1,5%, zamislite kakav bi to impakt imao na nas”, pitao je Konaković.

Konaković je dodao da je važno usvojiti još preostalih nekoliko zakona, tako da ni “najtvrđi” u EU ne bi mogli reći nešto protiv.

“Ako treba da prioritiziramo, najvažnija stvar za nas je učešće u ogromnom paketu podršku, naglašavam onaj dio koji se odnosi o pristupu jedinstvenom tržištu EU. On otvara priliku za domaće kompanije, a pogotovo za investitore”, kazao je Konaković.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision