Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 21° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2016. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Lideri EU u Bratislavi: Moramo pokazati da znamo sarađivati – Merkel: EU je u kritičnoj situaciji

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da se Evropska unija suočava s “kritičnom situacijom”. “U kritičnoj smo situaciji. Moramo sopstvenim akcijama da pokažemo da možemo da budemo bolji”, rekla je Merkel novinarima po dolasku na samit EU u Bratislavi. Ona je istakla da EU mora da se poboljša u oblastima sigurnosti, unutrašnje i vanjske, borbi protiv terorizma, i saradnje na polju odbrane, prenio je AFP.

U Bratislavi se održava neformalan, ali izuzetno značajan samit na kojem će se najviše razgovarati o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Tanjug. Lideri 27 zemalja Evropske unije sastaju se danas u Bratislavi u pokušaju da nađu rješenja za “krizu samih temelja Unije”, kako je ocijenio francuski predsjednik Francois Hollande, a koja se oličava u rastućem nepovjerenju i strahu velikog broja građana EU za životnu bezbjednost zbog izbjegličke krize, terorizma i nerješavanja ekonomsko-socijalnih nedaća, posebno nezaposlenosti mladih. To su i tri ključna elementa za raspravu u pokušaju da šefovi država ili vlada, prvi put bez iz članstva odlazeće Velike Britanije, dovedu do saglasnosti različite poglede oko toga da li je rješenje da EU bude politički zbijenija ili da se neka ovlaštenja sa institucija EU vrate na države članice.

“Okidač” za ozbiljnu krizu je bila odluka Velike Britanije da izađe iz članstva EU, što je izazvalo razmišljanja među nekim članicama da bi ponovo trebalo razmisliti koji su to interesi koji ujedinjuju, a koji su oni koji treba da se vrate pod nacionalni suverenitet. Udari na jedinstvo Unije i potresi unutar institucija EU su došli i od izbjegličke krize, odnosno masovnog nekontrolisanog ulaska preko milion migranata u Uniju, napada terorista koji su izazvali velike žrtve među evropskim žiteljima, a što se sve više među nekim vladama, ali i mnogim građanima, povezuje i s izbjegličkom krizom. Veliki problem je i dalje nedovoljan ekonomsko-socijalni oporavak Unije, što posebno pogađa mlade.

Šefovi država i vlada članica Evropske unije istakli su danas po dolasku u Bratislavski dvorac na neformalni samit , prvi put bez Velike Britanije da je ključno da na skupu pokažu jedinstvo, a kako je upozorila njemačka kancelarka Angela Merkel i da pokažu Evropljanima da znaju odgovoriti na teške izazove.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision