Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Februara. 2024. Bosna i Hercegovina
Lideri državne koalicije će sutra u Mostaru pokušati spasiti EU put

U Mostaru će se u utorak održati sastanak lidera vladajuće koalicije na razini države koju čine SNSD, HDZ i Trojka, gdje će se vjerovatno posljednji put pokušati postići napredak vezan za set zakona koje je potrebno usvojiti kako bi EU otvorila pristupne pregovore sa BiH.

Posljednji alarmi za usvajanje zakona koje je Evropska unija zatražila od Bosne i Hercegovine za otvaranje pregovora oglasili su se već početkom februara, a sastanak u utorak je vjerovatno i posljednja nada da će usvajanje biti i dogovoreno.

Vladajuća koalicija je uspjela da otvori pregovore sa Frontexom i usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Pred njima su još dva zadatka koje je postavila EU, a to su Zakon o sudovima BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Osim ova dva zakona HDZ je pokušao da na stol stavi i izmjene Izbornog zakona koje se tiču Predsjedništva BiH, a SNSD isključivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Što se tiče Zakon o sudovima BiH, čini se da nerješivu prepreku predstavlja lokacija budućeg Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Stranke iz Republike Srpske uprkos preporukama iz EU, ali i zdravoj logici insistiraju da sjedište odjeljenja bude u Banjoj Luci. Strankama Trojke je prihvatljivo da ovo odjeljenje bude smješteno u Istočnom Sarajevu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision