Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Lavrov: Zapad ne krije koji je cilj sankcija Rusiji

Zapad ne krije da je cilj sankcija protiv Rusije da nanese štetu ruskoj privredi i okrene narod protiv vlasti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Javno se kaže da je cilj sankcija da nanesu neprihvatljivu štetu ruskoj privredi, da narod osjeti kako loše živi pod ovim režimom”, rekao je Lavrov u intervjuu za dnevnik Komersant.

On je skrenuo pažnju da se “povodi za jačanje tog pritiska biraju veoma prljavo” i podsjetio da su u julu sektorske sankcije uvedene “na talasu histerije dignute poslije pada malezijskog boinga”, prenio je Tass.

“Nepošteno je i prljavo koristiti tragediju za postizanje svog geopolitičkog cilja”, rekao je Lavrov.

On je također ukazao da su mnoge evropske zemlje bile veoma uzdržane čak i prema prvom talasu sankcija, dodavši da, međutim, “više ni za koga nije tajna da su upravo Amerikanci natjerali čitavu Evropsku uniju da se potčini njihovim zahtjevima, o čemu je otvoreno, bez ustezanja govorio (potpredsjednik SAD) Joe Biden kada je prije nekoliko mjeseci govorio na jednom američkom univerzitetu”.

Lavrov je istovremeno upozorio da će Rusija preduzeti pravne mjere ako partneri budu kršili svoje međunarodne obaveze.

“Odlučno ćemo nastojati da se ne krše međunarodne obaveze naših parntera, a oni ih već krše… Ako bude potrebe preduzimat ćemo odgovarajuće pravne mjere”, dodao je on.

Lavrov je upozorio i da pokušaji da se djeluje zaobilazeći Povelju UN-a i namećući svoje stavove svima predstavljaju veoma ozbiljnu prijetnju za svjetski poredak.

Osim prijetnji poput ebole i Islamske države, “postoji i geopolitička prijetnja povezana s previše olakim odnosom prema međunarodnom pravu, pokušajima da se djeluje van principa kolektivne sigurnosti, sadržanih u Povelji UN-a, u čijem je centru Vijeće sigurnosti UN-a i njegovi mehanizmi, tako što se svima nameću svoji jednostrani stavovi po principu: ‘radit ću šta hoću, a oni koji se slažu su dobrodošli, a ko se ne slaže bit će podvrgnut različitim mjerama prinude’ zaključio je Lavrov.

On se osvrnuo i na opasnost od ekstremista Islamske države, rekavši da su pripadnici te grupacije pronađeni i uhvaćeni u Afganistanu, u neposrednoj blizini granica centralne Azije i Rusije.
Lavrov je naglasio da je izuzetno važno spriječiti teroriste da zauzmu nove teritorije, prenosi Tas s.

“Također, važno je eliminirati njihovu dominaciju u Iraku i Siriji”, rekao je ruski ministar.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision