Subota, 28. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Septembra. 2019. Svijet
Lavrov upozorio: Ne smije se dopustiti nuklearni rat

Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije 74. sjednice Generalne skupštine UN.

Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnijela veliki broj inicijativa. Predsjednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja”, naveo je Lavrov.

On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, prenio je Sputnjik.

“Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još prije godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobjednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu”, izjavio je Lavrov.

On je objavio da Rusija na tekućoj sjednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

“Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspješno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine”, rekao je Lavrov.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision