Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2022. Svijet
Lavrov: Proširenje NATO-a obezvrijedilo OEBS

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su se u Organizaciji za evropsku bezbijednost i saradnju nagomilali veliki problemi, optužujući Zapad da odbacuje šansu da OEBS postane pravi most sa Rusijom posle Hladnog rata.

Poljska je ruskoj delegaciji uskratila vize da prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova OEBS-a u Lođu u četvrtak i petak, i rekla da će umjesto toga Moskvu predstavljati njen stalni predstavnik pri OEBS-u.

Na konferenciji za novinare koja se poklopila sa sastankom, Lavrov je iznio spisak ruskih istorijskih pritužbi prema Zapadu, rekavši da je „nepromišljeno proširenje” NATO-a obezvrijedilo osnovne principe OEBS-a od 57 zemalja, najvećeg evropskog organa za bezbednost i prava.

Iskoristivši svoju brojčanu superiornost u ovoj organizaciji, Zapad već dugi niz godina pokušava da je privatizuje. Možda ispravnije reći da pokušava da izvrši napad na preuzimanje OEBS-a, da ga potčini. ovu poslednju platformu za regionalni dijalog”, rekao je Lavrov.

Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan da li Rusija može da napusti panevropsko telo.

“Na osnovu pozicije koju zauzima OEBS, organizacija automatski gubi svoju djelotvornost. I organizacija gubi priliku, ne rječima, već djelima, da se bavi pitanjima bezbijednosti i saradnje u Evropi”, rekao je Peskov

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision