Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Lagumdžija: Početkom jula međunarodna donatorska konferencija za BiH

Dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je za Klix.ba da “krupnim koracima grabimo prema međunarodnoj donatroskoj konferenciji” za pomoć Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih poplava tokom prošlog mjeseca.

On je rekao da je donatorska konferencija pitanje svih pitanja za Bosnu i Hercegovinu.
“Ekonomska reforme u zemlji koja se ne obnavlja su reforme koje praktično ništa ne znače. Ozbiljno smo krenuli i dobijamo signale iz međunarodnih finansijkih krugova da bi se donatrska konferencija mogla uspješno održati početkom jula”, rekao je za Klix.ba Lagumdžija. Ponovio je da “imamo šansu da mobiliziramo najširu svjetsku javnost da pomogne u obnovi zemlje”. “To bi trebala bit šansa i za ekonomske reforme u zemlji”, naglasio je on. Istovremeno, što je posebno važno, Međunarodni monetarni fond je najavio da će odobriti novu tranšu za BiH, a u međuvremenu su, prema riječima Lagumdžije, mimo svih očekivanja nakon poplava, stabilizirani penzioni fondovi i socijalna davanja.
Lagumdžija je ranije rekao da je potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Laura Tuck rekla da nastala šteta iznosi od pet do 10 posto društvenog proizvoda koji je u 2012. bio 17,5 milijardi dolara. To znači da bi šteta mogla biti i 1,7 milijardi dolara. Konačne štete bit će poznate 18. juna kada će biti završen izvještaj o posljedicama poplava.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision