Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Decembra. 2023. Sport
Kvalifikacijama u Oberstdorfu danas počinje novo izdanje Novogdišnje turneje “četiri skakaonice”

Kvalifikacijama u Oberstdorfu na legendarnoj Schattenberg skakaonici u četvrtak 28. decembra počinje novo izdanje Novogdišnje turneje “četiri skakaonice”. Prva stanica u Oberstdorfu uvijek ponudi uzbuđenja pa vjerujemo da će tako biti i sutra u kvalifikacijama, a posebno u petak 29. decembra na prvoj stanici turneje.

Skakaonica u Oberstdorfu je jedna od legendarnih u svijetu ski-skokova, a interesantno njen rekord ne drži nijedan takmičar iz Svjetskog kupa ski-skokova.

Naime, u februaru ove godine rekord je postavio Franz-Josef Rehrl koji je skočio na 144,5 metara, a riječ je o austrijskom takmičaru u nordijskoj kombinaciji. Nordijska kombinacija se sastoji od serije ski-skokova i skijaškog trčanja, a dužine na skakaonici određuju vaš zaostatak ili prednost na početku utrke.

Rehrlov rezultat je prvo bio 143 metra, ali kasnijim mjerenima i pregledom snimke utvrđeno je da je bio doskok na 144.5 metara, što je više od veličine skakaonice koja iznosi 137 metara. I rezultat od 144,5 priznat je kao zvaničan rekord.

Dakle, Rehrl je doskočio što bi u buvkalnom prijevodu rekli tačno u gledalište. Ovo će svakako biti izazov za takmičare u ski-skokovima da pokušaju vratiti rekord u svoje vlansištvo već krajem 2023. godine.

Petersen dugo držao rekord

Rekord skakaonice u Oberstdorfu dugo godina je držao legendarni Norvežanin Sigurd Petersen koji je u sezoni 2003/2004 godine osvojio Novogodišnju turneju.

Upravo je Petersen 2003. godine u Oberstdorfu izveo maestralan skok na 143,5 metara što je dvije decenije bio rekord Schattenberg skakaonice.

Bilo je u Oberstodrfu još dužina na 140 i preko 140 metara, a sada ako momci žele rekord moraju ići do 145 metara.

Pitanje je koliko će i žiri dozvoljavati tako duge letove jer svaki let iznad 140 metara u Oberstodrfu smatra se opasnim i kritčnim za takmičare prilikom doskoka.

Obzirom da vjetar igra veliku ulogu i da ima parametar vjetra koji se mjeri, žiri obični skraćenjem zaletiša i oduzme šansu takmičarima da lete koji metar duže.

Sve u svemu u četvrtak su kvalifikacije u Oberstodrfu u petak glavno takmičenje, pa ko zna, možda krajem 2023. godine na Schattenbergu vidimo i prvi let na 145 metara.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision