Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Februara. 2023. Region
Kurti potvrdio da Priština prihvata evropski prijedlog za sporazum Kosova i Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti jasno je potvrdio u telefonskom razgovoru sa višim savjetnikom State departmenta Derekom Cholletom da Priština prihvata evropski prijedlog za sporazum Kosova i Srbije.

“Tokom ovog razgovora, premijer je potvrdio stav o evropskom prijedlogu kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa. Za normalne, evropske i dobrosusjedske odnose, Kurti je naglasio da pored međusobnog priznanja u srži sporazuma moraju biti uzeta u obzir i prava nacionalnih manjina”, saopštila je Vlada Kosova.

Kurti se zahvalio Cholletu za podršku i stalnu pažnju SAD i njega lično tokom procesa dijaloga.

On je, između ostalog, obavijestio Chollea da je jučer na Kosovu, zajedno sa 12 ukrajinskih novinara obilježena prva godišnjica ruskog napada na Ukrajinu sjećanjem na žrtve, ali i pravednu oslobodilačku borbu ukrajinskog naroda.

Podsjećamo, Chollet je nedavno kazao da vjeruje da Zajednica opština sa srpskom većinom treba biti uspostavljena na Kosovu, ali da je jasno naglasio Vladi Kosova da to nije nešto poput entiteta Republika Srpska te da SAD to ne bi prihvatile.

Govoreći o tome da li je vidio napredak u smislu toga da Vlada Kosova pristane na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, on je tada kazao da nije.

“Nažalost, ne još. Ali, bili smo veoma jasni, i javno i privatno, da vjerujemo da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude uspostavljena i funkcionalna, ima nekih detalja koji treba da se razrade po tom pitanju”, rekao je.

Dodao je tada da vjeruju da je to obaveza koja je preuzeta ranije, da je uspostavljanje Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova.

“Veoma smo jasno sa našim kolegama u Prištini da to nije nešto poput entiteta Republike Srpske, da SAD ne bi to prihvatile i da to nije ono što mi guramo”, naglasio je tada Chollet.

Vučić je izjavio da je ukazao Cholletu šta su “crvene linije” Beograda preko kojih neće preći te da ne mogu da razgovaraju o bilo kakvom obliku formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova ili ustupanja članstva u UN, a što je dio francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Francusko-njemački plan za Kosovo je plan Evropske unije za stabilizaciju i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a koji je podržala i Evropska komisija naglasivši da će ga integrirati u dijalog ove dvije zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision