Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Februara. 2023. Region
Kurti nakon sastanka s Lajčakom: Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Kosovski premijer Albin Kurti sastao se jučer sa specijalnim izaslanikom EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, nakon čega je saopćio da prihvata prijedlog koji je trenutno na “stolu”.

Lajčak je jučer nakon sastanka podvukao da se nastavljaju diplomatski napori međunarodne zajednice, te dodao da je bilo riječi i o prijedlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

“Razgovarali smo o svemu što je agenda dijaloga, ali osnov našeg razgovora je prijedlog koji sam predstavio 9. septembra (francusko-njemačka inicijativa op.a.). Želimo da budemo sigurni da napredujemo oko tog prijedloga i kada dovedemo dva lidera u Brisel, da imamo konstruktivan sastanak,” rekao je Lajčak.

Kurti je na svom Twitter nalogu napisao da Kosovo prihvata prijedlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom te da ga smatra dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnu platformu za napredak.

Prijedlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu, a podržavaju ga Francuska, Njemačka i SAD.

Kurti je, međutim, tokom jednog svog gostovanja u TV emisiji izjavio da je “pod pritiskom međunarodne zajednice da prihvati predloženi sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom koji su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ponudile Beogradu i Prištini”.

Inače, u francusko-njemačkoj inicijativa koja je trenutno u fokusu, za Beograd je, kako je to izjavio predsjednik Aleksandar Vučić, najspornija tačka koja se odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

No, ipak, Vučić smatra da bez obzira kako Srbija odgovorila na taj zahtjev, tok dešavanja je već predodređen.”Protivili se ili ne protivili Vijeću Evrope u trenutku kada oni odluče, imat će većinu. Protivili se ili ne protivili za NATO, imat će većinu. Protivili se ili ne protivili za Evropsku uniju, to je njihova odluka”, rekao je Vučić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision