Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Jula. 2023. Region
Kurti na bosanskom jeziku govorio o Srebrenici: Negiranje genocida je “so na ranu” porodicama žrtava

Na Kosovu je u ponedjeljak održana komemorativna sjednica povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj se premijer Albin Kurti obratio i na bosanskom jeziku.

Osim kosovskih zvaničnika, komemorativnom skupu je prisustvovao i bh. parlamentarac Šemsudin Mehmedović, kao i predstavnici vlasti u Crnoj Gori.

Kurti se, govoreći na bosanskom jeziku, prisjetio stradanja 8.372 Bošnjaka i toga da se svake godine, kada se približi 11. juli, sjećamo žrtava masakra koje su počinile srpske snage.

Kosovski premijer je naglasio i da se genocid u BiH nije dogodio samo iznutra te da nisu odgovorni samo u RS-u, već odgovornost snosi i Srbija kao država.

“Pravde za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu još uvijek nema”, rekao je Kurti i naveo naveo da je “temelj mira” među zemljama u regionu kažnjavanje onih koji su počinili ratne zločine.

Kurti je rekao i da se negiranjem genocida u Srebrenici “stavlja so na ranu” porodicama žrtava.

Inače, prije komemorativnog skupa održana i sjednica Skupštine Kosova koja je započela minutom šutnje, kako bi se odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Poslanici iz redova bošnjačke zajednice Bahrim Šabani i Dude Balje su naveli da se negiranje genocida ne smije tolerisati te da “bol zbog tog zločina ne prestaje”.

Podsjetit ćemo, Skupština Kosova je 2021. godine usvojila i Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda. Ovom Rezolucijom se predviđa da se na Kosovu 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision