Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Kurteš i Lukač: Stanje sigurnosti u FBiH je zadovoljavajuće

Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač sastali su se danas na Vlašiću s kantonalnim ministrima unutarnjih poslova i policijskim komesarima.

Sudionici redovnog radnog sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici OHR-a, EUSR-a i UNICEF-a, razmatrali su Informaciju o stanju sigurnosti tokom devet mjeseci ove godine, kao i pitanja od značaja za efikasnije operativno djelovanje policijskih struktura u skladu s važećim zakonodavstvom. Stanje sigurnosti u Federaciji BiH za spomenuti period ocijenjeno je zadovoljavajućim. Istovremeno, sudionici sastanka potpisali su Sporazum o suradnji 11 ministarstava unutarnjih poslova (FMUP-a i 10 kantonalnih), odnosno uprava policija na planu uspostave i razvoja zajedničke baze podataka, uključujući i određene podatke tužilaštava u BiH.

Direktor FUP-a Dragan Lukač istaknuo je da pokazatelji o sigurnosti na području FBiH tokom devet mjeseci svjedoče o smanjenju broja registriranih krivičnih djela za deset posto u odnosu na isti period prošle godine. Po njegovim riječima, za osam posto je smanjen broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Međutim, u istom periodu došlo je do porasta broja saobraćajnih nezgoda za dva posto, a zabilježen i je i porast broja napada na ovlaštene osobe (policijske djelatnike) za 56 posto.

“Smatramo da je stanje po svim ovim elementima odraz proaktivnog odnosa policijskih organa u vršenju vlastitih poslova i dužnosti”, kazao je Lukač u izjavi za medije, datoj nakon okončanja sastanka. Naglašava da će takav trend biti nastavljen te da je sastanak bio prilika za razgovor o daljnim koracima na unapređenju policijskog rada s aspekta metodologije postupanja i međusobne suradnje policijskih organa, posebno na planu suzbijanja organiziranog kriminaliteta, krijumčarenja narkotika, trgovine ljudima i antiterorističkog djelovanja. “Nastojat ćemo da idemo u brzu implementaciju propisanih nadležnosti FBiH, odnosno kantona kada je riječ o kriminalitetu, kako bismo bili što uspješniji u primjeni zakonskih ovlasti na tom planu”, poručio je Lukač.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanjima iz domena međunarodne saradnje, a njegovim sudionicima je predstavljen projekt koji podržava UNICEF, a tiče se donošenja zakona kojim će biti regulirano postupanje u krivičnopravnom postupku s maloljetnim osobama (delinkventima), odnosno djecom kao izvršiteljima određenih krivičnih djela. U sklopu tog projekta bit će definirana i uloga policije u implementaciji tog zakona, a što predstavlja novinu u tretmanu maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision