Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2016. Region, Vijesti
Kurc upozorava na ekstremizam i radikalizaciju

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je na Generalnoj skupštini UN u Njujorku na opasnost radikalizacije i nasilnog ekstremizma u globalizovanom svetu. On je, u svom obraćanju, istakao da verski ekstremizam nije pretnja samo u regionima u kojima postoje konflikti, već i u “srcu naših društava”. Bezbjednost i stabilnost mogu, kako smatra, mogu biti postignuti samo multilateralnim naporima.

Kurc je ukazao da je proteklih godina vidljiva dramatična prijetnja po bezbjednost, ljudska prava i osnovna prava u svim sferama života, na primjer kroz uticaj vjerskog ekstremizma na omladinu. Kao primjer on je naveo desetine hiljada “stranih boraca” u takozvanoj Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL), među kojima je više od 5.000 iz EU, a 300 od njih iz Austrije. Uništenje islamističkih grupacija u zemljama kao što su Sirija, Irak ili Libija je najvažnija mera u borbi protiv radikalizacije, a ako to ne uspe onda u Evropi ili bilo kom drugom mestu u svetu neće postojati “bezbedne luke”, rekao je on.

U svom obraćanju Kurc se založio i na dosledno nuklearno razoružanje, kao i zabranu eksplozivnih oružja u naseljenim područjima. Upotreba takvog naoružanja u gradovima ili drugim urbanim zonama pogađa 90 odsto civilnog stanovništva, kazao je on navodeći Siriju kao primer. Razaranje kuća, bolnica ili škola tera stanovništvo na bjekstvo, upozorio je Kurc. Austrija je, kako je istakao, za pravno obavezujuću zabranu nuklearno oružja od 2017.godine i s tim u vezi uskoro će podneti odgovarajuću rezoluciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision