Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Region, Vijesti
Kurc: Labilna situacija u BiH i na KiM

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da je bezbednosno-politička situacija u BiH i na KiM i dalje labilna.

Međunarodno vojno prisustvo u regionu, prema riječima ministra odbrane Austrije Geralda Kruga, ostalo je nepromijenjeno bitno, a misije pružaju i dobru mogućnost za saradnju za ranije strane u sukobu za Srbiju, Hrvatsku i Bosni i Hercegovinu. On je dodao da Austrija, učešćem u međunarodnim misijama, ispunjava i međunarodne obaveze, jer daje doprinos održavanju mira, te upućuje važan signal u cilju prevencije kriza. Klug i Kurc su istakli da učešće austrijske vojske u međunarodnim mirovnim misijama doprinosi i bezbjednosti Austrije, jer često krize, koje se čine dalekim, imaju neposredne bezbednosno-političke i ekonomske posljedice po zemlju.

Poslanici u austrijskom parlamentu jednoglasno su usvojili učešće u mirovnim misijama na Balkanu, dok je za druge, kao što je učešće u misijama EU u Africi, bilo protivljenja pojedinih stranaka. Što se tiče Bosne i Hercegovine Austrija učestvuje u misiji EUFOR ALTHEA do kraja 2015.godine, kako je odlučio parlament, sa do 400 vojnika, i 250 pripadnika rezervne jedinice.

Na Kosovu, prema odluci parlamenta, biće upućen jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova kao oficir za vezu pri UNMIK-u, čiji će zadatak biti da zastupa UNMIK policiju u svim kontaktima sa EU, i Euleksom. Pri Kforu, austrijska vojska, prema odluci parlamenta, biće zastupljena do kraja iduće godine sa kontingentom do 600 vojnika. Za slučaj krize stoji na raspolaganju i dodatnih 250 vojnika. Pored toga odobreno je i upućivanje do 230 austrijskih vojnika za potrebe takozvanih Operativnih rezervnih snaga, koje stoje na raspolaganju u slučaju potrebe povećanja snaga kada nastane krize.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision