Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Oktobra. 2022. Izdvojeno
Kuda vode nametnute odluke visokog predstavnika Šmita

Odluke koje je nametnuo Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), visoki predstavnik Christian Schmidt dodatno će ojačati poziciju političkih stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH u Domu naroda Federacija kažu analitičari

Ocjena je to analitičara iz Bosne i Hercegovine (BiH) nakon što je visoki predstavnik 2. oktobra donio odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na 80, sa dosadašnjih 58.

Schmidotovom odlukom, svaki od tri kluba konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, imat će po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u Domu naroda federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama.

To praktično znači da će svaka skupština u svih deset kantona imati najmanje jednog delegata u Domu naroda iz svih klubova konstitutivnih naroda i pripadnika “Ostalih”.

Do sada su delegati iz reda “Ostalih” (oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda) birani samo iz pet kantona.

Izbor preostalih delegata u Domu naroda bit će proporcionalan broju stanovnika u kantonima, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision