Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Krug 99 – Destrukcija i autodestrukcija društva i države BiH

Redovna nedjeljna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99″ bila je posvećena temi “Destrukcija i autodestrukcija društva i države BiH”. Uvodničari sesije bili su: redovni profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Hazim Bašić, prof. dr Ismet Dizdarević, reditelj i književnik Gradimir Gojer, doc.dr Dženana Hrustemović sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te novinar i direktor BH radija1 Milan Trivić. Predhodnica pojmova destrukcije i autodestrukcije bh. društva i države, kako je kazao Gojer, jeste enormna količina primitivizma stvorenog na teritoriji BiH, ali u isto vrijeme i onog koji se stalno uvozio.
Po njegovim riječima, taj primitivizam je izvaredan humus za ono što se zove nacionalizam BiH, odnosno nacionalizmi u BiH. Gojer je dodao da na temelju tih nacionalizama dolazi do destrukcije društva, pri čemu je destrukcija pojedinca ono što je sljedeći korak ili što predhodi ovoj fazi.
“Smatram da u ovom trenutku treba zastaviti prije svega destrukciju bh. društva, a onda, nadam se da ćemo zaustaviti i destrukciju države BiH” – istakao je Gojer.
Hrustemović je govorila o uticaju obrazovne socijalne i drugih javnih politika na određene psihološke komponente ili doživljaje koji su u kontekstu današnje teme sesije.
Bašić je ocjenio da je autodestrukcija danas stil našeg života i naša svakodnevnica.
“U BiH postoji potencijal da se prevaziđe autodestrukcija i da se dođe do nedostajućeg opštedruštvenog koncenzusa u BiH. Dolazak do svebosanskog ili bh. koncenzusa ujedno podrazumjeva i odlazak sa političke scene većine političkih subjekata koji danas djeluju u BiH zajedno sa njihovim liderima” – kazao je Bašić.
Dizdarević je kazao da se od Daytonskog sporazuma permanentno vrši neka vrsta diverzije državnog sistema, te da postoje snage unutar i izvan zemlje koje spriječavaju da se uspostavi normalno funkcionisanje BiH.
Po njegovim riječima, u psihološkom smislu se to vidi iz izjava i ponašanja onih koji vode ovu zemlju, odnosno na razne načine njome upravljaju. Iz načina njihovog ponašanja, kako je kazao Dizdarević, vidi se raskorak između onog što mi želimo kao građani BiH, države koja može, hoće i treba da sebe učini stabilnom i funkcionalnom.
Milan Trivić je ukazao na jedan drastičan i dramatičan primjer u našem društvu, a odnosi se na sudbinu javnog servisa ove zemlje.
“Funkcija javnog servisa BiH je u ovom trenutku pred gašenjem i pitanje je šta će se sa njim dalje dogoditi” – kazao je Trivić. Napomenuo je da time ne ispunjavamo ni svoje obaveze prema Evropi jer je još 2003. BiH bila obavezna da razvija javni servis, ali to ni nakon 11 godina zapravo nema nikakvih rezutata. “Mislim da se to može prevazići i to nam pokazuje današnji primjer kada se igra istorijska fudbalska utakmica BiH protiv Argentine u Brazilu. Fudbalska organizacija BiH također je bila u jednom raspadu, u situaciji sličnoj kakvoj se nalazi cijelo društvo i to je dobar primjer kako se sa međunarodnom zajednicom, u ovom slučaju sa FIFA-om, može naći rješenje, izlaz i postići rezultat” – rekao je Trivić. “Pozvamo sve građane da oni budu ti koji će u međusobnom kontaktu zaustaviti autodestrukciju. Bez tog poticaja građana, političke elite to neće uraditi” – kazao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision