Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Februara. 2023. Zanimljivosti
Krompir koji pozeleni može biti otrovan

Krompir je namirnica koja se vrlo često nalazi na stolovima u našim domaćinstvima. Međutim, da li ste znali da krompir može biti otrovan, ako ga jedete kada pozeleni?

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje.

Sadrži otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a riječ je o solaninu. On je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krompirima, ali kada njegov nivo pređe 0,1 posto u krompiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi.

U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krompira. Osim ruset krompira, možda uživate i u kuvanju s raznim sortama, poput batata, plavog krompira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krompira.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision