Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2021. Svijet
Kritike iz UN-a: Zatvaranje granica zbog omikrona je nepravedno, to je aparthejd prema Africi

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres jučer je rekao da je zatvaranje granica zbog omikron soja koronavirusa “duboko nepravedno, kažnjavajuće i neučinkovito”, nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.

“S virusom koji ne poznaje granice, restrikcije putovanja koje izoliraju jednu zemlju ili regiju nisu samo duboko nepravedne i kažnjavajuće, one su i neefikasne”, rekao je novinarima, dodajući da smatra skandaloznim osuđivanje Afrike zbog toga što nije procijepljena.

Spominjući Južnoafričku Republiku koja je signalizirala 24. novembra pojavu soja omikron zbog čega su druge zemlje zatvorile granice za njezine građane, šef UN-a ocijenio je da zemlje ne bi smjele biti “kolektivno kažnjavane jer su identificirale i podijelile ključne naučne i epidemiološke informacije sa svijetom”.

“To je nepravedno i nemoralno. Stoga upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente da putujemo sigurno. Iskoristimo te instrumente kako bismo izbjegli tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim”, ponovio je.

On kaže kako Afrika nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, nema potrebnih finansijskih resursa za oporavak ekonomije, trpi najteže posljedice klimatskih promjena iako tome nije doprinijela, a nema potrebnih resursa za izgradnju otpornosti svojeg stanovništva.

Stojeći uz njega, predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat također je osudio stigmatizaciju te naglasio da je “manje od šest posto stanovnika Afrike vakcinisano.

“Pozivam vlade da radije razmisle o testovima za putnike, kao i o drugim prikladnim i doista efikasnim mjerama”, dodao je Guterres.

To je nazvao jedinim načinom da se smanji rizik prijenosa a omoguće putovanja.

Nova varijanta koronavirusa nazvana omikron već je otkrivena na svim kontinentima, ali Evropa se čini najviše pogođena i počela je, kao i druge zemlje u svijetu, pooštravati mjere te uvoditi kontrole na granicama i zabranjivati dolazak putnicima s juga Afrike.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision