Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Krišto za mandatarku državne vlade

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je potvrdilo Borjanu Krišto za mandatarku za saziv Vijeća Ministara BiH u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine.

Član Predsjedništva Željko Komšić je glasao protiv, ali je imenovanje potvrđeno glasovima druga dva člana Predsjedništva, Željke Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i Denisa Bećirovića, iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Krišto je prva žena na čelu državne vlade i dugogodišnja članica Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Njena stranka je dio široke koalicije koja čini novu parlamentarnu većinu u entitetu Federacija BiH.

Krišto poručila da NATO ostaje prioritet i novog Vijeća ministara BiH

Koalicija u Federaciji BiH

Koaliciju u entitetu Federacija BiH čini skup hrvatskih stranaka, koji predvodi HDZ BiH, te takozvana Osmorka, odnosno koalicija osam stranaka koje predstavljaju bošnjačko biračko tijelo uz stranke koje se zalažu za građansko uređenje zemlje.

“Osmorku” čine SDP BiH, Naša stranka, Za nove Generacije, Narod i Pravda, Narodni evropski savez, BH inicijativa, Pokret demokratske akcije i Stranka za BiH. Koaliciju predstavlja Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

HDZ BiH je vodeća među strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja 14 stranaka s hrvatskim predznakom i koje predstavlja predsjednik HDZ-a, Dragan Čović.

Ova koalicija je dogovorila kandidovanje Borjane Krišto za mandatarku državne vlade, na sastanku devet stranaka iz ovog entiteta, održanom 7. decembra u Konjicu.

Dogovor o podjeli državne vlasti

Stranke koje čine koaliciju u Federaciji BiH su državnu vlast dogovorili na osnovu koalicionog sporazuma, koji su sa SNSD-om Milorada Dodika.

SNSD, Demokratski savez i Ujedinjena Srpska, čine većinu u entitetu Republika Srpska (RS).

Sporazum je zasnovan na dokumentu u kojem se ne navodi ništa o perspektivi članstva BiH u NATO-u.

Krišto kandidovana za šefa državne vlade, Nikšić za premijera Federacije BiH

Međutim, Krišto je ipak poručila je da će se odlučno zalagati za približavanje BiH članstvu u NATO i Evropskoj uniji (EU).

“Osmorka” i HDZ BiH su 15. decembra dogovorili i vlast na državnom nivou, sa SNSD-om, koji predvodi vladajuću koaliciju u RS-u.

Time je, nakon 20 godina, iz vlasti istisnuta većinski bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), koju predvodi Bakir Izetbegović, i koalicioni partner, Demokratska fronta (DF)m, koju predvodi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Predstavnici političkih partija koalicione većine, Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić, su u zgradi državnog parlamenta potpisali koalicijski sporazum i time dogovorili principe djelovanja vlasti na državnom nivou.

Vlast u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine, se formira na temelju rezultata Opštih izbora održanih 2. oktobra.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision