Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2023. USK
Krajiške koncesije: U protekloj 2022. godini u Budžet USK-a oprihodovano je milion i 107.000 maraka

U protekloj 2022. godini u Budžet USK-a oprihodovano je milion i 107.000 maraka prihoda od koncesionih naknada, što je čak za 71% više nego u 2021.godini. Od 47 sklopljenih ugovora najviše je onih za eksploataciju mineralnih sirovina odnosno kamenolomi, ali su ugovori sklopljeni i za korištenje poljoprivrednog zemljišta, dok se za korištenje energije vjetra tek provode istraživanja. U Komisiji za koncesije USK vjeruju da će u 2023. godini visina uplata naknada za koncesije biti još veća…

Nakon što je krajem 2011. usvojen Zakon o rudarstvu USK-a bila je to dobra osnova za zatvaranjem ilegalnih kamenoloma koji su u periodu nakon rata radili bez potrebnih odobrenja za rad. U pet godina zatvoreno ih je skoro 50 a rad su nastavili oni koji su uz ostalo potpisali i ugovore o koncesiji. Od 2007. radi i firma Tatarević iz Sanskog Mosta koja danas zapošljava 12 radnika. Potražnja tržišta diktira i godišnji iskop iako eksploatacijsko polje ima ogromni potencijal, ističe Tatarević. Kako nam je kazao, pretpostavke govore o da bi se moglo eksploatirati sto godina ovom dinamikom.

Stanje je daleko bolje nego ranijih godina ističu u Komisiji za koncesije, ali ono na šta treba računati u budućnosti je korištenje energetskih obnovljivih izvora energije. Zasad to još uvijek ide sporo. Predsjednik Komisije za koncesije USK-a Enes Demirović navodi kako je aktuelan jedan ugovor za područje Bihaća, gdje traju istražni radovi, a cjelokupna procedura ide kroz više faza.

Ono gdje se stvari nisu pomakle već decenijama jesu koncesije za korištenje vodnog potencijala. Uz postojanje divljih bazena, ribogojilišta, ugovor za koji je nadležna federalna Komisija nije potpisan ni za resurs koji koriste državne firme poput Elektrodistribucije za centralu u Kostelima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision