Petak, 5. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Do kraja godine partner za Aluminij ili kraj poslovanja

Vlada FBiH dobila je dopis Glenkora u kojem ova kompanija traži ponovni sastanak oko ponude za Aluminij. Nastavak pregovora očekuje se danas.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je kako Aluminij d.d. Mostar mora do Nove godine nekako preživjeti, a od Nove godine mora imati strateškog partnera i sigurno i stabilno poslovanje na tržišnim uslovima ili će biti kraj poslovanja.

Džindić i zvaničnici Vlade Federacije BiH razgovarali su sa predstavnicima konzorcija Emirates Global Aluminium (EGA) o stanju i budućnosti mostarskog Aluminija, a protekle sedmice održali su sastanak sa predstavnicima švajcarskog Glenkora.

Džindić je podsjetio da je raniji revizorski izvještaj za Aluminij sugerisao dvije opcije – pronalazak strateškog partnera ili stečaj.

Resorni ministar je ocijenio da su oba sastanka sa potencijalnim investitorima bila uspješna, ali da je ponuda EGA bila konkretnija.

“EGA godišnje proizvede dva i po miliona tona aluminija. Zanimljivo je da se ne bave samo topljenjem aluminija i prodajom sirovine, već i recikliranjem aluminija, kao i finalnom proizvodnjom”, rekao je Džindić.

Predloženi koncept od EGA jeste da se najprije urade finasijska i tehnička analiza, a na sastanku je spomenuto i kreiranje petogodišnjeg plana rada Aluminija koji bi trebao dovesti do oporavka kompanije. Takođe, spominjalo se i da planiraju povećanje proizvodnje 100 odsto.

Na sastanku je posebno istaknuto, kako je kazao Džindić, da su trenutno najveća vrijednost Aluminija iskustvo njegovih radnika i kvalifikovana radna snaga.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision