Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Novembra. 2014. USK, Vijest dana
Kraj priče o BIRI: Uprava otpustila većinu uposlenika

Navodno zbog neodrživosti proizvodnje i godišnjeg gubitka od oko četiri miliona KM, Uprava Bihaćke industrije rashladnih aparata – Bira bila je prisiljena donijeti odluku o reduciranju odnosno, promjeni djelatnosti, saopćeno je iz Uprave poduzeća.

Saopćeno je da će se Bira umjesto proizvodne ubuduće baviti trgovinskom djelatnošću. Rad u Biri nastavit će deset radnika, a preostali ostaju bez posla, dobit će sve plaće i otpremnine.

„Jedini razlog reduciranja djelatnosti je loša financijska situacija u kojoj se Bira trenutno nalazi i nedostatak ekonomske opravdanosti za nastavak procesa proizvodnje, odnosno one djelatnosti kojom smo se bavili u proteklih trideset godina. To će praktično značiti da Bira briše proizvodne djelatnosti i bavi se nekim drugim djelatnostima. To su uglavnom trgovinske djelatnosti“, kaže u telefonskoj izjavi iz Sarajeva za RTV USK, Alen Šašinović, direktor Bire.

Dodaje kako je za razliku od brojnih slučajeva Bira izmirila sve zakonske obaveze prema radnicima i državi.

Bihaćka industrija rashladnih aparata privatizirana je prije deset godina u redovnom postupku s planovima, ne samo za ponovno pokretanje, već i širenje proizvodnje i izvoz na evropsko tržište. No, svjetska ekonomska kriza 2008. direktno je utjecala i na poslovanje Bire, jer su tada evropski kupci otkazali narudžbe. Novonastala situacija na kraju je proizvela velike gubitke i rezultirala promjenom djelatnosti.

„U ovome trenutku broj ljudi potreban za nastavak rada Bire je deset. Preostalima o kojima smo odlučili da njihov angažman u ovome trenutku, nažalost, više nije potreban, bit će izmirene sve plaće, a prema Zakonu o radu i obaveza otpremnine koju smo dužni radnicima“, kaže Šašinović.

Na posljednjem sastanku poslodavac je članovima Sindikata pojasnio kako će im prilikom preuzimanja radničke knjižice u prostorijama poduzeća biti uručeno i rješenje o otpremnini.  Rješenja će dobiti do kraja ovoga ili početkom narednoga mjeseca, dodaje direktor Alen Šašinović.

Na kraju ističe kako je Uprava Bire od poslovnih banaka podigla kredite kako bi zaposlenicima u cjelosti isplatila plaće, doprinose i ostale naknade, te porezne obaveze prema državi, što je dovelo do dodatnog zaduženja od pet miliona KM koje je još u fazi otplate.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision