Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Januara. 2024. Region
Kosovo priznalo registarske oznake Srbije

Vlada Kosova je na elektronskoj sjednici u četvrtak odlučila ukloniti naljepnice s automobila sa srbijanskim tablicama i de facto priznati ih.

Ova odluka je, kako se navodi u saopćenju Vlade, “čin dobrosusjedstva i dolazi nakon potpunog priznavanja registarskih oznaka Republike Kosovo u Srbiji”.

Kako se navodi u saopćenju, odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama. Prema Zakonu o Vladi, odluke Vlade moraju se objaviti u Službenim novinama najkasnije 24 sata nakon što ih potpiše predsjednik Vlade i ostaju javne bez ikakvog vremenskog ograničenja.

Krajem decembra Srbija je odlučila od 1. januara priznati tablice Republike Kosovo i omogućiti njihov nesmetan promet, bez lijepljenja naljepnica. Vlada Kosova najavila je da će pričekati provedbu ove odluke na terenu kako bi na temelju reciprociteta odlučila ukloniti naljepnice s registarskih oznaka srbijanskih automobila.

Prekrivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, bijelim naljepnicama dio je dogovora postignutog 30. septembra 2021. uz posredovanje Evropske unije.

Stanovnici općina sa srpskom većinom na sjeveru, dvije sedmice prije postizanja ovog dogovora, blokirali su ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Bernjak, jer je u međuvremenu Vlada Kosova uspostavila mjere reciprociteta za registarske tablice.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision