Subota, 14. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2019. Izdvojeno, Region
Cerar ne razmišlja o ostavci ni ako se sud EU proglasi nenadležnim za arbitražu
“To je bila kolektivna odluka cijele vlade, na moj prijedlog i na to sam ponosan”, odgovorio je Cerar za ljubljansko “Delo” od subote na pitanje razmišlja li o ostavci zbog svoje objektivne odgovornosti, ako bi se dogodilo da se sud EU-a proglasi nenadležnim, odnosno tužbu Slovenije odbaci.

Pošto je ove sedmice neovisni odvjetnik suda EU-a predložio da se taj sud za slovensku tužbu proglasi nenadležnim, dio slovenske opozicije kritikovao je Cerara da je odluku o tužbi donio sredinom prošle godine, pred sam kraj mandata svoje vlade što smatraju kontraproduktivnim i loše tempiranim potezom.

“Ne osjećam nikakvu objektivnu odgovornost zbog koje bih odstupio, a imali smo i izrazitu političku podršku drugih stranaka da idemo u tužbu”, rekao je Cerar.

Smatra da oni koji kritikuju to čine uvijek.

“Da u tužbu nismo išli, opet bi nas kritikovali isti oni koji to čine sada. Svako ko ima spor sa svojim susjedom o zemlji iskoristit će sva pravna sredstva da dobije što mu pripada”, rekao je.

“Čak i ako bi Slovenija izgubila tužbu pred Evropskim sudom, barem bismo imali mirnu savjest jer smo iskoristili pravno sredstvo da dokažemo kako Hrvatska krši evropsko pravo”, ističe Cerar.

S druge strane, ako bi tužba i bila odbačena, Sloveniju ostaje činjenica da je spor o granici s Hrvatskom već riješen po međunarodnom pravu, ocjena je Cerara, profesora prava na Ljubljanskom univerzitetu.

“Arbitražni sud je odlučio i utvrdio granicu i ovaj spor pred sudom EU-a ne zadire u to pitanje nego u pitanje krši li Hrvatska evropsko pravo. Granica je odlukom arbitraže jasna i to našim hrvatskim prijateljima treba stalno ponavljati”, kazao je Cerar.

Izrazio je nadu da će nova Evropska komisija “poslati signale” Hrvatskoj da arbitražu mora prihvatiti i provesti odluku arbitražnog suda, a ne djelovati kao bivša Komisija Jean-Claudea Junckera, za koju kaže da je bila “pristrana” i djelovala prohrvatski zbog “stranačkih” veza, a na štetu vladavine prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision