Saturday, 23. September 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Košarac: Hrvatska zanemaruje stavove BiH, ali adekvatni odgovori neće izostati

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Hrvatska potpuno zanemaruje stavove BiH da se na adekvatan način onemogući izgradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, ali da odgovori na ovaj problem neće izostati.

Košarac je Srni rekao da to može biti otvoreno bilateralno pitanje BiH i Hrvatske, jer je za institucije BiH imperativ očuvanje života i zdravlja 250.000 stanovnika i Republike Srpske i Federacije BiH koji žive u pojasu rijeke Une.

“Iz informacija kojima raspolažemo, vidljivo je da hrvatska strana ne odustaje. Mi smo na temelju naše aktivnosti po međunarodnim sporazumima koje BiH ima potpisane, intervenisali u julu. Na zajedničkoj konferenciji smo naglasili da Hrvatska potpuno zanemaruje stavove BiH”, istakao je Košarac.

Košarac je rekao da su eksperti BiH izuzetno posvećeni aktivnostima i da adekvatni odgovori na ovaj problem sigurno neće izostati.

“Zabrinjavajuća je poruka koja gotovo svakodnevno dolazi iz Hrvatske, ali ni mi nećemo odustati od naših napora da, ili pravnom borbom ili na neki drugi način, to pitanje definišemo da Hrvatska ipak treba da odustane od takve lokacije”, poručio je Košarac.

On je naglasio da u Hrvatskoj postoje druge lokacije na kojima se to isto može uraditi.

“Vjerujem u snagu institucija i predanom radu ljudi koji rade na tom pitanju, kako u pravno tako i u ekspertskom timu”, rekao je Košarac.

On je podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potencirao to pitanje i da je donesen zaključak da sve institucije moraju biti mobilisane na tom pitanju da se namjera Hrvatske onemogući.

“Vjerujem da će biti još borbe. Nisam siguran da će Hrvatska odustati, ali nećemo ni mi odustati od naše namjere”, poručio je Košarac. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision