Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Korupcija predstavlja glavnu prepreku stranim investicijama u Bosni i Hercegovini

Korupcija predstavlja glavnu prepreku stranim investicijama u Bosni i Hercegovini. Iako smo otvoreni prema stranim investicijama, investitori se suočavaju i sa komplikovаnim zakonodavstvom i strukturom vlasti. Navedeno je to u izvještaju State Departementa o Investicionoj klimi u BiH. Iako ima sve preduvjete za mnogo više investicija, BiH kao da sama sebi odmaže. 

Bosna i Hercegovina je otvorena za strana ulaganja. Ipak, da bi do toga došlo investitori moraju da prevaziđu značajne izazove poput endemske korupcije. Problem su i netransparentne poslovne procedure, nedovoljna zaštita imovinskih prava i slabo sudstvo koje je pod uticajem etnonacionalističkih partija. Upozorio je State Department.

“BiH ima relativno nizak nivo direktnih stranih investicija (SDI). Rascjepkana vlada u BiH nema ni kapacitet ni političku volju da se posveti pružanju adekvatnih podsticaja ili dobrog okruženja za investitore. Složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture BiH komplikuju ekonomsku klimu zemlje i odvraćaju strane investitore.” 

S druge strane podaci Centralne banke BiH prikazuju nešto drugačiju sliku. U prošloj godini bilježimo najviši iznos direktnih stranih investicija – 1,44 milijarde KM. Najviše ulažu Velika Britanija, Austrija, Njemačka i Srbija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision