Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2022. Svijet
Korak naprijed, nazad dva: Jesu li se Iran i SAD ponovo udaljili od nuklearnog sporazuma?

Iako su iz Brisela optimistično najavili kako je dogovor između Irana i SAD-a o pristupanju nuklearnom sporazumu pitanje dana, čini se kako se može očekivati novi zastoj u ovom procesu.

Naime, iranski zvaničnici su iščitali nacrt sporazuma te su svoje mišljenje proslijedili Briselu. Samo nekoliko sati nakon što je Teheran proslijedio odgovore Briselu, a ovih ih proslijedili Washingtonu, uslijedio je negativan odgovor Bidenove administracije.

“Možemo potvrditi da smo dobili odgovor Irana posredstvom Evropske unije. Mi proučavamo dokument i odgovorit ćemo istim putem. Nažalost, uopće nije konstruktivan”, ističu iz State Departmenta, piše The Guardian.

Američki i iranski zvaničnici bili su do sada oprezno optimistični u pogledu mogućnosti približavanja stavova do konačnog sporazuma kojim bi se trebao oživjeti dogovor iz 2015. godine.

Izraelski list Haaretz ranije je objavio nacrt sporazuma koji zapravo predstavlja osnovu pregovora između SAD-a i Irana. Kako je naglašeno, sporazum bi se provodio u četiri faze, a posljednja faza stupila bi na snagu 165 dana nakon potpisivanja sporazuma.

Kada je riječ o koracima unutar nuklearnog sporazuma, prvi od njih stupio bi na snagu danom potpisivanja sporazuma. Prvim korakom predviđeno je da Iran zamrzne svoj proces obogaćivanja uranija iako će mu biti dozvoljeno da zadrži obogaćeni uranij koji je uskladišten prije datuma potpisivanja sporazuma.

Drugi korak prilikom potpisivanja sporazuma trajao bi 30 dana i u tom periodu bi administracija američkog predsjednika Bidena trebala iznijeti upute Kongresu koji bi trebao odobriti sporazum.

U trećem koraku, 60 dana nakon odobrenja Kongresa, Washington bi obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svojoj odluci da se ponovo pridruži sporazumu.

Četvrti, ujedno i posljednji korak nakon potpisivanja sporazuma, doveo bi do toga da se SAD formalno vrate sporazumu, pri čemu će strane ukinuti dodatne sankcije i zaustaviti kršenje sporazuma. Ovaj dio stupit će na snagu 165 dana nakon dana potpisivanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision