Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Kontroverzni Nacrt zakona o kleveti danas na sjednici NSRS-a

Narodna skupština RS danas će nastaviti drugo redovno zasjedanje koje je prekinuto prošle sedmice. Očekuje se i rasprava o kontroverznom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona Republike Srpske koji tretira pitanje klevete i uvrede.

Vlasti RS-a tako nastoje kriminalizirati klevetu i uvredu, a predviđene su ogromne novčane kazne koje će biti zamijenjene zatvorskim u slučaju neplaćanja.

U konkretnom slučaju sporno je što je obrađivač – Ministarstvo pravde Republike Srpske, na zvaničnoj web stranici objavilo različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, te na taj način utjecalo na onemogućavanje upućivanja primjedbi i sugestija na krivična djela protiv časti i ugleda od strane zainteresovane javnosti.

Pored navedenog, Ministarstvo je znatno skratilo i rokove za dostavljanje primjedbi i sugestija, sa 15 dana kako je predviđeno Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih opštih akata RS, rok je skraćen na svega 7 dana, što je nedopustivo.

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno utjecati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Prošle sedmice u Banjoj Luci su održani i protesti novinara i nezadovoljnih građana.

Iz Vlade Republike Srpske ustvrdili su da namjeravane izmjene Krivičnog zakonika RS-a ne mogu ugroziti slobodu govora niti dovesti pod udar njegovih odredbi novinare ako kvalitetno rade njihov posao.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision