Wednesday, 7. June 2023.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Kontejneri ‘za sigurnosnu provjeru’ nikli u migrantskom kampu Lipa

Nekoliko kontejnera namijenjenih za sigurnosne provjere migranata, u kojima oni mogu biti zadržani najviše 72 sata, izgrađeni su u prihvatnom kampu Lipa.

Nalaze se na samom ulazu u ovaj kamp, udaljen oko 30 kilometara od Bihaća Ne radi se o pritvorskim jedinicama, tvrde predstavnici Evropske unije u BiH, već privremenom smještaju. Tako ih je opisao Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. On je razgovarao o tome sa predstavnicima vlasti u Bihaću, u petak, 13. aprila.

Uprkos tom obećanju, predstavnici Grada Bihaća kažu kako se plaše da ovi kontejneri ne budu prenamijenjeni u zatvorske jedinice.

Proteklih sedmica u Unsko-sanskom kantonu aktuelna i neizbježna tema je problem migracija. Nakon što je na osnovu Sporazuma o readmisiji više od 500 migranta Hrvatska vratila u Bosnu i Hercegovinu, kantonalne i lokalne vlasti ovog kantona su zabrinute te ističu da ne žele da se ponove prethodne godine, kada je ovaj kanton podnio najveći teret migrantske krize. Ipak, mjesta panici još nema, poručuju građani ovog kantona, ali pozivaju vlasti s viših nivoa da pravovremeno reaguju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision