Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije – BiH neuspješna u borbi protiv korupcije

U Sarajevu se održava Konferencija povodom devetog decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, čiji je cilj da predstavi i analizira ključne aktivnosti koje se provode u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, prije svega u kontekstu ispunjavanja međunarodnih standarda u ovoj oblasti. Konferenciju organizira Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), u saradnji s Transparency Internationalom Bosne i Hercegovine (TIBiH) i uz podršku Vlade Velike Britanije. Zamjenik direktora APIK-a Dragan Slipac izjavio je da je APIK u saradnji s Ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini napravio strategiju za javno komuniciranje s i da je ova konferencija prvi korak u implementaciji te strategije. Strategija predviđa proširenje institucionalnih kapaciteta, poboljšanje normativno-zakonskog okvira u borbi protiv korupcije, poboljšanje prevencije u javnom i privatnom sektoru, koordinaciju s pravosudnim sistemom te podizanje javne svijesti.

“Korupcija je zahvatila sve segmente društva i primila sistemski karakter. Međutim, mi ćemo nastojati da svojim aktivnostima pokušamo unaprijediti prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije”, rekao je Slipac. Britanski ambasador Edward Ferguson ocijenio je da je korupcija ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, te da Ambasada Velike Britanije sarađuje s različitim nivoima vlasti o pitanju razvijanja strategija za borbu protiv korupcije.

“Međutim, kako su Federica Mogherini i Johannes Hahn nedavno istaknuli, nisu nam više potrebni slogani i riječi. Ono što trebamo jesu rezultati i implementacija, kao i to da organi vlasti u Bosni i Hercegovinitrebaju ovom pitanju dati ključni prioritet”, rekao je Ferguson.

On je ocijenio da je od suštinske važnosti da bh. vlasti ostvare napredak o pitanju borbe protiv korupcije, jer ona onemogućava ekonomski razvoj, ometa strana ulaganja i povećava troškove poslovanja. Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić naglasio je da su političke partije u Bosni i Hercegovini konstantno ocjenjivane kao najkorumpiranije u sistemu borbe protiv korupcije tokom posljednjih nekoliko godina. Također ističe da su, monitorišući presude i procese tokom posljednjih pet godina, došli do zaključka da su sudstvo i tužilaštvo apsolutno neefikasni u borbi protiv korupcije. Osim njih, tom spisku najkorumpiranijih, rekao je Đikić, dodao bi i zdravstveni i obrazovni sistem, kao i policijske snage. “Istraživanja TIBiH ukazuju na to da Bosna i Hercegovina ne uspijeva u borbi protiv korupcije. Bosna i Hercegovina se pomakla za osam mjesta niže na ljestvici TIBiH”, rekao je Đikić. On je poručio da se od novih vlasti očekuje da probiju blokade koje sprečavaju pristup Evropskoj uniji i da Bosna i Hercegovina konačno krene naprijed.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision