Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Konaković u Briselu: Shvatite važnost odluke koje trebate donijeti o BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas, 13. novembra 2023. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Briselu.

Na sastanku je istaknuto kako je cilj Europske unije da pojača angažman na području Zapadnog Balkana s naglaskom na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu geopolitičkih izazova u europskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Bilo je riječi i o nedavno objavljenom izvješću o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi se tom prigodom osvrnuo na europski put zemalja Zapadnog Balkana i obveze koje su pred njima kako bi se ubrzao proces integracija. Kada je riječ o BiH, pozdravio je učinjeni napredak, u skladu sa objavljenim izvješćem.

Ministar Konaković je u svom obraćanju naglasio da će BiH, ohrabrena pozitivnim aspektima izvješća o proširenju, nastaviti marljivo raditi na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije kako bi olakšala početak pregovora i integraciju u EU. Ocijenio je da predstojeći sastanak Europskog vijeća, u decembru, predstavlja priliku za EU da ispuni svoja obećanja i zadrži kredibilitet procesa proširenja u regiji Zapadnog Balkana. Pozvao je države članice EU da shvate važnost, učinak i posljedice odluke koju trebaju donijeti kada je riječ o BiH i njenom europskom putu. Istaknuo je da su jačanje naših veza i unapređenje suradnje u sigurnosnim područjima, izuzetno važni u ovom trenutku kada svjedočimo razdoblju neizvjesnosti zbog značajnih geopolitičkih pomaka. Ponovio je da je BiH predana usklađivanju vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je ovogodišnji postotak usklađenosti 100 %. Osvrnuo se i na značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Tokom posjete Briselu ministar Konaković sudjelovao je na sastanku koji su sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana organizirali ministri zemalja grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, koju čine Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Češka, Slovačka i Slovenija. Na sastanku se razgovaralo o proširenju EU na Zapadni Balkan do 2030 te kako zadržati Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU Agende. Ministar Konaković je na sastanku pozdravio usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Europska komisija, kako bi se ubrzao reformski put i proces proširenja te jačao ekonomski rast. Naglasio je da Bosna i Hercegovina pruža nepokolebljivu potporu daljnjem ekonomskom približavanju Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, kroz proces proširenja Unije, jer je to na obostranu korist, kako za zemlje regije, tako i za EU. Istaknuo je da BiH pozdravlja inicijativu grupe prijatelja da se pojača suradnja u različitim politikama EU, te da smo već spremni da se angažiramo još više kada je riječ o području vanjske i sigurnosne politike EU.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision