Wednesday, 7. June 2023.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Konaković – Tajani: Zahvalnost Italiji za pomoć i podršku BiH na putu ka EU

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković razgovarao je u ponedjeljak u Rimu sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem i zahvalio za pomoć ove zemlje i podršku BiH na njenom evropskom putu, te istakao da regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor na putu BiH ka EU.

Konaković je tokom sastanka sa Tajanijem, na marginama sastanka ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, istakao da sprovođenje reformskog procesa, a prije svega ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, ostaje u fokusu rada Savjeta ministara u narednom periodu.

Konaković je napomenuo da je za uspješan nastavak reformskog procesa važno završiti proces formiranja vlasti na svim nivoima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Tajani je istakao da Italija želi unaprijediti saradnju sa BiH, posebno kada je riječ o evropskom putu, te izrazio nadu da će BiH ubrzati svoj put ka EU, nakon što joj je prije četiri mjeseca odobren status kandidata za članstvo.

Tajani je ukazao na važnost jačanja ekonomskih odnosa između dvije zemlje s obzirom na to da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru privredne saradnje i spoljne trgovine.

Sagovornici su tokom susreta razmijenili informacije i mišljenja o ugovornom regulisanju odnosa dvije zemlje, migracijama, bezbjednosnim izazovima i drugim aktualnim temama. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision