Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Konaković smatra da će u konačnici visoki predstavnik morati intervenisati.

Gost ovosedmičnog izdanja Dnevnika D bio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i predsjednik NiP-a.

Na početku kaže da je na današnjoj sjednici Vijeća ministara bilo malo više nasmijanih lica nego što je to u politici uobičajeno.

“Mi zaista svoj mandat počinjemo u drugačijem ambijentu. Malo je više pozitivne energije, što mislim da BiH čeka predugo. Činjenice da već imamo formirano Vijeće ministara u januaru, da je Borjana Krišto imenovana za mandatarku u godini u kojoj su održani izbori govore u prilog tome da je ovo jedan drugačiji start i da će ovo, siguran sam, biti bolje nego što je bilo ranije. Da li će biti dovoljno dobro, vidjećemo.”

O OSA-i kaže da je obaveza da se vrlo brzo i u sigurnosnim agencijama i nekim drugim isntitucijama popravi zatečeno stanje.

“20-ak ljudi je tamo kojima su davno istekli mandati, koji nemaju nikakvi odgovornost i koji površno odrađuju svoj dio posla. OSA ima dodatnu dimenziju, koristi se kao ozbiljan alat za pritiske na političke oponente, za pritiske na pravosuđe. Uočili smo mnogo nepravilnosti i zbog jednostavne procedure smjene i imenovanja oni idu prvi, ali i zbog činjenice da je tamo najvjerovatno najgore stanje. Usaglašavamo imena, razgovaramo sa ljudima iz struke, želja nam je da na čelo OSA-e dođe ozbiljan, stručan, etičan kadar koji neće progoniti političke oponente nego će čuvati sigunrost BiH.”

Pojašnjava da se uži izbor sveo na nekoliko ljudi.

Konaković ističe da su iz SDP-a rekli da samo ono što je nužno se mora mijenjati odmah.

O izboru kandidata za ambasadorske funkcije Denisa Bećirovića kaže: “Mi nismo birali člana Predsjendištva koji je stranačka marioneta. Birali smo Bosanca i Hercegovca koji ima hrabrost da donosi odluke i Denis Bećirović je donio svoje odluke. Odabrao je ljude onako kako je mislio da je najbolje. Ja nisam bio ministar vanjskih poslova u vrijeme kad je on tu odluku donio. Moja je obaveza da s tim ljudima koordiniram, komuniciram, d au tim direktnim komunikacijama ocjenjujem njihove kvalitete, vrijednost i znanje. Kada dođu na destinacije vrlo ću profesionalno sarađivati sa njima.”

O zahtjevu EU da se uvedu vize ruskim građanima ističe da Željka Cvijanović ima jedno viđenje, a on drugo.

“Ono što je najvažnije je da smo se čuli odmah. Ona je dala neko negativno, ja pozitivno mišljenje i tako će u BiH biti dok se naši stavovi eventualno nekad ne približe. Jučer smo to govorili. Dodik je protiv uvođenja viza ruskim građanima, mi smo, prateći SSP i kandidatski status koji smo dobili rekli da smo za u ovom pitanju i obojica smo o tome govorili normalno zato što smo svjesni da se u nekim stvarima ne slažemo. Ali pokušavamo akcenat staviti na koje stvari oko kojih se slažemo. Mislim da će tu biti puno više dobrog za građane BiH.”

Konaković naglašava da je državna imovina ključno pitanje BiH.

“Titular je BiH država, Ustavni sud je to potvrdio više puta. Zakoni koji se donose u NSRS-u neće imati za posljedicu da sutra tom imovinom eventualno prometuje bilo ko osim Parlamenta BiH i državnih institucija. Ta priča izaziva puno pažnje u javnosti, ali ona, prema našem mišljenju, ima taj jednostavan pravni epilog. Kad je riječ o Buk Bijeloj to su projekti o kojima želimo da razgovaramo, za koje želimo da budu izgrađeni. To je isključivo državni projekt u kojem će veliku korist imati entitet Republika Srpska, a pokušavamo da oba entiteta imaju korist. Jučer smo na sastanku dogovorili da ćemo napraviti pravne timove i oni će naći zakonit, ustavan put da se taj proces desi. Osjetljiva su pitanja, interes za implementacijom je zajednički i mislim d aćemo naći i zajednički jezik.”

O Osmorci kaže da broj partnera varira.

“On je baš prava matematika. Mislim da nakon zadnjih dešavanja, prilikom izbora delegata u Dom naroda na državnom nivou bilo tenzija koje su prouzrokovale da je SDP odlučio, i Trojka je odlučila, da nema više partnerski odnos sa Projektom Za nove generacije. Mi poštujući SDP-ov stav, pratimo taj stav. Ta turbulencija ne utiče puno na nivo Federacije. Imali smo jedan ozbiljan sastanak na kojem smo potvrdili opredijeljenost da ta priča ide do kraja, da vrlo brzo izađemo sa programom, sa strukturom nove Vlade.”

Navodi da se nada da će vlada Federacije biti formirana vrlo brzo.

Konaković smatra da će u konačnici visoki predstavnik morati intervenisati.

“Njegovo rješenje nas je dovelo u situaciju da su blokade čak i izvjesnije nego što su bile prije donošenja njegovog akta. Nije nam rekao na koji način će to biti riješeno, ali sumnjam da će bilo ko posmatrati takvu vrstu blokade u periodu kad imamo politički zamah, kad BiH više nije zemlja slučaj, nego je zemlja kojoj se otvaraju vrata. I zamislite sad da neko stane na put nekoj pozitivnoj energiji. politički bi bilo štetno za SDA. A ako tako ne bude onda postoji kritična masa koja će riješiti taj problem, uključujući gospodina Schmidta.”

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision