Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Januara. 2024. Bosna i Hercegovina
Konaković najavio sastanak s opozicijom o izbornoj reformi: Prvo izmjene Ustava BiH, a onda Predsjedništvo

U Mostaru je u utorak održan sastanak predstavnika Trojke i HDZ-a na kojem je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Jedan od učesnika pregovora bio je i lider NiP-a Elmedin Konaković koji kaže da su izmjene Ustava BiH uslov za izborne reforme što znači da izmjene samo za Predsjedništvo BiH nisu opcija. Konaković je pojasnio kakva su stajališta koalicionih partnera iznesena u utorak ističući da je Draganu Čoviću prioritet biranje u Predsjedništvu BiH, ali ističe da ne pristaju na takva parcijalna rješenja za Izborni zakon.

Zatim je iznio stajalište Trojke o tome na koji način se mogu dogovoriti o izbornoj reformi sa HDZ-om te je poručio da će o rješenju razgovarati i sa opozicionim parlamentarnim strankama.

“Mi smo stava da se mora krenuti s izmjenama Ustava jer u sklopu izmjena Izbornog zakona za nas je imperativ rješenje presuda međunarodnih sudova i otklanjanje najveće diskriminacije na prostoru Evrope i svijeta, a to je da građani BiH ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva svoje zemlje, a onda bi u narednim danima/sedmicama trebalo pozvati i opoziciju da o tome porazgovaramo i vidimo da li su moguće te izmjene Ustava. Onda se možemo vratiti na neka konkretna rješenja po pitanju i članova Predsjedništva BiH”, poručio je Konaković..

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision