Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Komšićev i Džaferovićev zahtjev: Ustavni sud BiH početkom decembra razmatra Schmidtove odluke

U oktobru su Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje je nametnuo na dan održavanja ovogodišnjih Općih izbora, podnijeli članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je 11. oktobra Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik te je u konkretnom slučaju zatražio i donošenje privremene mjere.

Komšić smatra da je visoki predstavnik izvršio i direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, što je obaveza iz Ustava BiH, te na taj način je doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike u zakonodavne organe vlasti koje su željeli, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je 26. oktobra uputio Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenu ustavnosti Schmidtovih amandmana koji su nametnuti na dan ovogodišnjih Općih izbora u našoj zemlji.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine planira da zahtjeve za privemene mjere, koje su u zahtjevima za ocjenu ustavnosti odluka Visokog predstavnika od 2. oktobra 2022. godine postavili podnositelji zahtjeva Željko Komšić i Šefik Džaferović, razmatra na Plenarnoj sjednici koja je planirana za 1. i 2. decembar 2022. godine”, potvrdili su iz državnog ustavnog suda za Klix.ba.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u izbornoj noći nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta, 2. oktobra.

Izmjene nametnute tokom održavanja Općih izbora objavljene su u Službenim novinama Bosne i Hercegovine 5. oktobra što ih čini pravno obavezujućim.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision