Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Komšić sa Guterresom: Zbog podjela u EU odluka o otvaranju pregovora na čekanju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom u Njujorku.

Predsjedavajući Komšić i sekretar Gutereš na početku razgovora ponovili su da osuđuju kršenje humanitarnog prava u Gazi i teror koji se vrši nad nevinim civilima, najvećim dijelom nad djecom i ženama, ništa manje ne umanjući teroristički čin Hamasa nad civilima Izraela.

Razgovarajući o dešavanjima u Bosni i Hercegovini sekretar Gutereš je čestitao dobivanje kandidatskog statusa i kazao da će sa čelnicima EU raditi na podršci punopravnom članstvu naše zemlje, ali i svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniji.

Bez obzira na status, predsjedavajući Komšić je kazao da je dosta posla pred Bosnom i Hercegovinom koja će morati raditi na unutrašnjim promjenama u skladu sa evropskim zakonima, kao i da se čeka odluka o otvaranju pregovora sa EU koja, s obzirom na podjeljene stavove unutar članica EU, za našu zemlju može biti stavljena na čekanje.

Sagovornici su razgovarali i o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini, pozdravljajući jednoglasno glasanje o produženju mandata EUFOR-ove misije “Altea”, naglasivši važnost njene uloge za mir i stabilnost, kako u BiH tako i u čitavoj regiji.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku,  Zlatko Lagumdžija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision