Četvrtak, 8. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Avgusta. 2019. USK
Komisija Vlade USK: Prvo procjena situacije u zdravstvu, pa reforme

 

Komisija za reformu zdravstva, koju je oformila Vlada Unsko-sanskog kantona, započela je danas aktivnosti s ciljem da se detaljno snimi stanje u ovdašnjem zdravstvu te predlože reformske mjere.

Predsjednik ove komisije Hajrudin Halilović kaže kako će u naredna tri mjeseca posjetiti sve zdravstvene ustanove koje djeluju na području ovog kantona.

“Naš zadatak je da utvrdimo trenutno stanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, javnim apotekama i lječilištu ‘Gata’ te da identifikujemo stvarne probleme. Također, razgovaraćemo s predstavnicima vlasti u svim lokalnim zajednicama, pacijentima, nevladinim udruženjima i građanima, kako bismo otkrili ono što ih muči u oblasti zdravstvene zaštite”, istakao je Halilović.

Prema njegovim riječima, jedan od glavnih zadataka biće da pronađu modele ušteda u ovdašnjem zdravstvenom sistemu, koji je izuzetno skup i neučinkovit.

“Namjera nam je da prikažemo realno stanje i predložimo mjere bez obzira na to koliko će one biti bolne. Menadžmenti svih zdravstvenih ustanova su obavezani na saradnju i ja očekujem da tu neće biti problema”, kazao je Halilović,pišu Nezavisne.
Zdravstveni sistem u Unsko-sanskom kantonu opterećen je brojnim problemima, među kojima je najveći neadekvatni sistem finansiranja ove oblasti. Zdravstvene ustanove u ovom kantonu iz godine u godinu posluju sa sve većim gubicima, a najveći gubitaš je Kantonalna bolnica u Bihaću, čija ukupna dugovanja iznose oko 12,5 miliona maraka.

U nezavidnoj situaciji se nalazi i Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja zbog malog broja zdravstvenih osiguranika posluje na rubu egzistencije, ali i skoro svi domovi zdravlja. Zdravstvo opterećuju i sve manji broj zdravstvenih osiguranika, loša i zastarjela oprema te brojni drugi problemi.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je ovo nastavak aktivnosti koje provodi Vlada kojoj je na čelu s ciljem da se skenira stvarno stanje u različitim oblastima, kako bi se potom planirale i predložile reformske politike.

“Ova vlada je odlučna da ne bježi od problema i da ih rješava na sistemski način. Reformski zahvati možda nisu popularni, ali su nužni kako bi se popravile i pokrenule stvari”, kazao je Ružnić.

Podsjećamo kako je prije nekoliko mjeseci stručna komisija u oblasti obrazovanja utvrdila da na području USK, zbog rapidnog smanjenja broja učenika u školama, 229 učitelja i nastavnika predstavlja tehnološki višak te je predloženo zatvaranje ili fuzija 39 školskih ustanova.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision