Utorak, 7. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 22° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Maja. 2019. Bosna i Hercegovina
Komandant NATO snaga upozorio: Neaktiviranje MAP-a rizik za BiH
Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, izjavio je danas u Sarajevu da ne vidi razloge zašto Republika Srpska ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a. To je savez koji štiti države članice, sprečava nasilje, prevashodno izvodi odbrambene a ne ofanzivne operacije, naglasio je.

RS mijenja stavove

Admiral Foggo je tim riječima odgovorio na jedno od novinarskih pitanja i napomenuo također da je proteklih godina Republika Srpska mijenjala stavove o Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Vidio sam da je RS mijenjala svoje mišljenje u vezi MAP-a u proteklim godinama. Dakle, u prethodnim godinama bili su za MAP i NATO, a sada je na stolu pitanje koje se tiče prvog Godišnjeg nacionalnog programa koje govori o tome kako vi želite da izgledaju vaše Oružane snage”, rekao je Foggo.Podsjeća da je NATO u decembru ponudio BiH da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP), koji je zapravo dizajn kako BiH vidi svoje Oružane snage, a ne ono što Brisel govori kako one trebaju izgledati.

“Ja u potpunosti podržavam Godišnji nacionalni program i želim da on bude podnesen, kao što to žele i Brisel i generalni sekretar NATO-a. A kada se to desi, dobit ćete stabilnost i sigurnost, poboljšati Oružane snage i sve će to voditi ekonomskom prosperitetu”, potcrtao je on.

Sigurnost granica

Istakavši da NATO izvodi odbrambene, a ne ofanzivne operacije, Foggo je naglasio kako se primarno radi o organizaciji koja želi da spriječi nasilje.

“A ukoliko dođe do nasilja, onda smo tu da branimo članice Saveza. Mi ne izvodimo aktivnosti kao što je nelegalno anektiranje Krima”, rekao je Foggo.

Svima je, dodaje, kako Predsjedništvu, tako i svim građanima u interesu sigurnost BiH i njenih granica.

“Znate da će ovdje u narednim danima biti veliki samit EBRD-a koja želi vidjeti sigurnost i stabilnost, a vama je to važno za budućnost i ekonomski razvoj”, dodao je Foggo.

Upozorenje za BiH

Foggo je na susretu sa članovim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem bio još precizniji, i dao jasno upozorenje BiH.

On je rekao da je vrijeme da BiH preda ANP i mišljenja je da bi njegova odgoda riskirala kreiranje ‘loše slike’ za bankare Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD), koji ove sedmice, u sklopu Trećeg samita EBRD-a, dolaze u Sarajevo.

Istaknuo je da su upravo vlasti BiH te koje pripremaju svoj godišnji državni program i da imaju punu kontrolu nad njegovim sadržajem. Dodao je da je to najbolja prilika da se NATO sjedištu u Bruxellesu predoče bh. stavovi, ideje i vizije kada je daljnja reforma Oružanih snaga BiH i njezinih potreba u pitanju.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović upoznali su admirala Foggoa s aspiracijama i uspunjavanjem uvjeta ka euroatlantskim integracijama naše zemlje koje podjednako podrazumijevaju EU i NATO, ističući da odbijanje tog puta ne vodi ka stabilnosti i sigurnosti BiH.

Zahvalili su se na odlučujućoj ulozi koju je NATO imao u zaustavljanju proteklog rata, uspostavi mira i reformama odbrambeno-sigurnosnog sektora u BiH.

Istaknuli su da je podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) poštivanje donesenih zakona iz domena odbrane i da je to pitanje vladavine prava. Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao savjetnik general Dragan Vuković, koji je ponovio stavove predsjedavajućeg Dodika da on nije za aktiviranje MAP-a, a samim time ni za članstvo u NATO-u, a da saradnja u okviru Individualnog programa partnerstva (IPP) treba biti na maksimalnom nivou, ističući kako je put ka punopravnom članstvo u EU prioritet i da je on odvojen od NATO puta BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision