Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Kolona sa tabutima 16 ubijenih Prijedorčana danas kreće prema Kamičanima, sutra dženaza i ukop

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenut će danas u 11 sati iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu, gdje će 20. jula na platou budućeg memorijalnog centra Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Prijedor, da bi oko 20.00 sati stigla u Kamičane. Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati dužno poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Dženazu-namaz za 16 žrtava, koja će biti klanjanja sutra, 20. jula, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, koji će se obratiti prisutnima i proučiti dovu. Pored reisa Kavazovića, dženazi će prisustvovati sve muftije i visoki dužnosnici Islamske zajednice.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je kazao da ove godine imaju potvrdu dolaska velikog broja delegacija.

Uz porodice žrtva, očekuje se prisustvo predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Najavio je da su ove, kao i prošle godine, planirane brojne aktivnosti – nekoliko naučnih skupova, kulturnih, sportskih i vjerskih manifestacija.

Programom je predviđeno predstavljanje dva projekta: idejnog rješenja za budući memorijalni centar “Kamičani“, te izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtvama.

Idejno rješenje će biti predstavljeno delegacijama, a kroz 3D fotografije će biti dostupno svima koji budu taj dan na dženazi, ali i nakon toga u atriju centra u Kamičanima.

Prisutni će moći posjetiti i izložbu artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtavama, koja će biti postavljena uz musallu.

Neposredno prije početka vjerskog dijela programa, pristune delegacije će na prigodan način odati poštovanje ubijenim žrtvama.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se uglavnom radi o grobnicama koje su ekshumirane godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine kao što su grobnice Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Po njenim riječima, neke žrtve koje će ove godine biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama 2017. godine, u Zecovima kod Prijedora 2010. godine, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Napomenula je da je najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine Samed (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u času smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision