Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Kolegij SDA o imenima za mandatare – Zvizdić mandatar za sastav Savjeta ministara – Ivanić: Novi Savjet u februaru

Članovi Kolegija SDA okvirno su razmatrali imena kandidata koje ove stranka treba predložiti za mandatare Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije. Konačna odluka nije donesena, samo je pripremljen teren za Kadrovsku komisiju, a krajnju riječ dat će Predsjedništvo stranke. SDA bi za novog mandatara Vijeća ministara BiH mogla predložiti Adila Osmanovića, potpredsjednika SDA i aktuelnog federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, ili Denisa Zvizdića, člana Predsjedništva stranke i zastupnika u Zastupničkom domu Federacije. Za mandarata Vlade Federacije spominju se, također, dva imena: Erdal Trhulj, član SDA i aktuelni ministar energije, industrije i rudarstva, te Fadil Novalić, član ove stranke.

Sjednica Predsjedništva SDA zakazana je već za četvrtak, kada će biti jasno ko će od navedenih kandidata dobiti podršku većine u ovom organu stranke.

Denis Zvizdić, član predsjedništva Stranke demoktratske akcije i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, biće mandatar za sastav Savjeta ministara BiH, objavio je večeras portal Kliks.

Zvizdić je dugogodišnji član SDA, a do sada je obavljao i niz političkih funkcija, uključujući poziciju premijera Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajućeg Skupštine KS, a bio je i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Ivanić: Novi Savjet ministara u februaruNa Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu je doktorirao 2007. godine, gdje i sada radi kao docent.

Zvizdićevo ime će biti predloženo Kadrovskoj komisiji ove stranke koja bi trebala donijeti konačnu odluku. U SDA tvrde da još uvijek nije bilo riječi o raspodjeli drugih resora u Savjetu ministara, odnosno da nisu donesene odluke koji kadrovi ove stranke će dobiti ministarske pozicije u državnoj vladi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da je realno očekivati da novi Savjet ministara BiH bude izabran u prvoj polovini februara naredne godine. Ivanić je novinarima u Banjaluci rekao da se nada da će do kraja ove godine biti imenovan predsjedavajući novog Savjeta ministara BiH, dodajući da to pomalo zavisi od formiranja vlasti u Federaciji BiH.

On je naveo da je u FBiH u toku formiranje vlasti na kantonalnom nivou, koje bi trebalo da bude završeno u ovoj ili najkasnije polovinom naredne sedmice, čime se stvaraju uslovi za konstituisanje Doma naroda federalnog Parlamenta, a time i izbor predsjednika FbiH. “S obzirom na politički dogovor da će negdje istovremeno biti imenovan predsjednik kao mandatar federalne Vlade, tada bismo imenovali i mandatara za novi sastav Savjeta ministara”, dodao je Ivanić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision