Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2024. Zanimljivosti
Koji sir je najzdraviji?

Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. Ipak, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima.

Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir “bogat hranjivim materijama” i da ima “neutralne do umerene koristi za ljudsko zdravlje”.

“Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne hranjive materije poput proteina i kalcijuma”, kaže dijetetičarka Natalie Rizo za Today.

Na primjer, kriška čedara ima pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina te osigurava 14% preporučene dnevne vrijednosti kalcijuma. Osim toga, u siru se nalaze i vitamini A i B. Koji je sir najzdraviji?

“Ja bih rekla da je najzdraviji izbor svježi sir. Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva”, napominje Rizo.

Pola šoljice nemasnog svježeg sira ima:

  • 90 kalorija
  • 12 grama proteina
  • 2.5 grama masti
  • 5 grama ugljenih hidrata
  • 125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrijednosti)

Drugoplasirani su meki sirevi poput rikote ili mocarele koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i uopšteno su zdraviji.

“Tvrdi sirevi poput parmezana, čedara i švajcarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli da imaju koristi od odabira tih proizvoda.

Uopšteno, svaki sir je dobar u umerenim količinama, a nutritivni sadržaj samo malo varira među sortama”, poručuje Rizo, prenosi Magazin Novosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision